Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'entramat empresarial rere les operacions milionàries d'Oleguer Pujol

El fiscal anticorrupció de Barcelona, Fernando Bermejo, surt de la casa d'Oleguer Pujol

Arturo Puente / João França

Barcelona —

La policia va detenir aquest dijous Oleguer Pujol durant el registre simultani de diverses oficines i habitatges a Barcelona, Madrid, València i Melilla. El més jove dels fills de l'expresident de la Generalitat va ser traslladat després de 8 hores d'inspecció policial a la comissaria de La Verneda per prendre-li declaració, tot i que ell s'hi va negar adduint el seu dret a declarar davant el jutge. Poc després va sortir en llibertat com a imputat per suposats delictes de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública. Durant el registre va ser també detingut el seu soci Luis Iglesias, gendre d'Eduardo Zaplana, que també ha resultat imputat.

La querella impulsada per Guanyem Barcelona i Podemos contra la família Pujol i un grup d'empresaris pròxims assenyala Oleguer Pujol per la seva relació amb una complexa trama empresarial vinculada a la signatura holandesa Drago Mediterranean Holdings, participada al seu torn per societats luxemburgueses. El fill de l'expresident de la Generalitat era l'encarregat de gestionar grans operacions financeres que ara investiga el jutge Pedraz des de l'Audiència Nacional per determinar l'origen dels fons invertits i si han servit per al blanqueig de diners.

El fill petit del matrimoni Pujol-Ferrusola portava examinat per la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals des del començament de la investigació al seu pare, fa més de dos anys, però va ser arran de la querella de Guanyem Barcelona i Podemos quan el jutge Pedraz va començar a seguir-li la pista. El registre físic que la UDEF ha dut a terme aquest dijous a les seves empreses tenia com a finalitat confiscar la major quantitat de documentació possible relacionada amb 7 grans operacions immobiliàries que Oleguer va efectuar entre els anys 2009 i 2012, com a administrador únic de la signatura Drago Capital, que gestionava al costat de Luis Iglesias.

La UDEF creu que Oleguer, a qui consideren el cervell financer dels Pujol, és l'encarregat de gestionar la complicada estructura econòmica de la família. Els informes policials asseguren que l'empresa que dirigeix al costat del seu soci, Drago Capital, gestiona a la península Ibèrica els fons de Drago Real Estate Partner, una signatura radicada al paradís fiscal de l'illa Guernsey. Segons el mateixos informes, ambdues estarien estretament relacionades amb Mare Nostrum Capital, també amb seu a l'illa de Guernsey. Un laberint financer que la policia econòmica apunta que podria utilitzar per ocultar i blanquejar diners procedents de l'evasió fiscal.

Operacions immobiliàries amb fins a 16 empreses

L'activitat empresarial d'Oleguer Pujol dins de les fronteres espanyoles es perd entre un complex entramat de societats. Segons figura en el registre mercantil, va ser administrador únic de Drago Capital SL entre març de 2009 i gener de 2013. També va ser apoderat solidari de Step Negocis i administrador únic de Jasmund Spain, ambdues fins a febrer de 2013, a més de conseller delegat d'Ursus Alfa fins al maig del mateix any. Poc després de sortir de les tres empreses, Drago Capital va entrar a ocupar els càrrecs deixats per Oleguer Pujol, encara que ell es manté encara com a apoderat d'Ursus Alfa i de Jasmund Spain. La mateixa operació va ocórrer a Longshore SL, de la qual Oleguer Pujol va ser president fins al maig 2012, quan Drago va rellevar en els seus llocs.

Com a president de Longshore, el petit dels Pujol va tancar una operació el 2008 per la qual l'empresa es va fer amb la gestió de les seus de PRISA a Madrid i Barcelona, per valor de 300 milions d'euros. Longshore era un vehicle d'inversió de Drago Capital participat en aquell moment a mitges pel propi fons d'inversió Drago Real Estate Partner i el Royal Bank of Scotland, encara que aquest va vendre la seva participació després.

Un any abans, el 2007, un altre vehicle controlat per Drago Capital, Samos Serveis i Gestions, havia dut a terme un negoci encara més suculent: l'adquisició d'una cartera de 1.152 oficines al Banc Santander per valor de 2.177 milions d'euros. Darrere de la compravenda de les oficines hi havia diversos fons internacionals, en un consorci format per Sun Capital, Pearl Group, Royal Bank of Scotland i Drago Real Estate Partner. Segons el registre mercantil, Oleguer Pujol va ser vicepresident, conseller i apoderat de Samos Serveis i Gestions fins a abril de 2013, sent rellevat en aquests càrrecs, una vegada més, per la mateixa Drago Capital.

Step Negocis i Ursus Alfa van ser les societats a través de les quals Drago Capital es va fer amb un altre dels grans pelotazos el 2010, com va ser la compra de 105 sucursals de Bankia, en dues operacions. Aquestes dues empreses, a més de Jasmund, Longshore i Trisola Serveis i Gestions figuren en el mateix domicili social del passeig de la Castellana de Madrid. En un altre edifici del passeig estan registrades Drago Capital i Orchard Capital, una societat de Drago que Oleguer Pujol va passar a gestionar el juny d'aquest any.

Etiquetas
stats