Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un infermer assegura que el 14N va atendre més ferits per bala de goma a part d'Ester Quintana

Ester Quintana, de públic en la comissió parlamentaria sobre l'ús de les bales de goma.

catalunyaplural.cat/Agències

Barcelona —

L'infermer de l'ambulància que va socórrer Ester Quintana el passat 14 de novembre ha explicat al jutge que investiga el cas que aquella tarda, durant els disturbis de les manifestacions en ocasió de la vaga general, va atendre a més d'una persona que havien rebut impactes de bales de goma. Les paraules d'aquest sanitari contrasten amb la versió dels Mossos d'Esquadra, que sempre han negat que aquell dia es fessin servir aquestes armes.

El que sí que van utilitzar els agents antidisturbis, tal com va reconèixer el departament d'Interior, són els projectils viscolàstics de precisió, diferents a les bales de goma, però l'infermer ha assegurat reconèixer la diferència en les ferides que provoca cada projectil. Per llençar pilotes de goma els agents han de rebre l'ordre explícita del director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, el càrrec del qual va ser ratificat recentment per majoria parlamentària.

Durant la seva declaració -també han parlat davant del jutge el conductor de l'ambulància, un auxiliar i un periodista-, l'infermer també ha detallat les característiques de la ferida que presentava Quintana. Per una banda, ha senyalat que l'impacte havia estat “net”, i per tant compatible amb el d'una bala de goma, perquè no tenia restes de cap altre material. Però per contra també ha manifestat que, en el passat, ha atès altres víctimes d'aquest artefacte, la ferida dels quals, segons ha dit, era diferent. L'ull de Quintana estava enfonsat, mentre que el d'una altra víctima que va assistir durant una celebració del Barça el tenia sortint cap enfora.

Un nou vídeo aportat per la defensa

L'acusació particular que exerceix Quintana ha presentat al jutge un nou vídeo sobre els moviments dels furgons de la Brigada Mòbil que van actuar a la zona, uns desplaçaments que estan en l'origen de les contradiccions de la versió oficial de la policia, ja que Interior va reconèixer mesos després que una de les furgonetes havia mantingut en secret fins llavors la seva presència a la cruïlla on Quintana va ser agredida.

La gravació pretén demostrar que els mossos de la unitat més propera -de la qual n'estan imputats el subinspector i un escopeter- van mentir sobre l'ordre en el qual es desplaçaven les furgones.

Per altra banda, fonts judicials han assegurat a Efe que els Mossos d'Esquadra ja han facilitat a la Guàrdia Civil l'escopeta amb que Quintana denuncia que va ser agredida, després el magistrar del jutjat número 11 de Barcelona, que porta el cas, així ho requerís.

Etiquetas
stats