Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Trias es compromet a garantir sostre a les més de 200 persones que viuen a l'assentament del carrer Puigcerdà

Un centenar de persones, entre habitants de la nau del Poblenou i veïns del barri, s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament de Barcelona.

Pau Rodríguez

Barcelona —

Xavier Trias s'ha compromès ha no deixar a l'estacada a les més de 200 persones, la majoria d'origen subsaharià, que ocupen actualment a la nau industrial del carrer Puigcerdà, i que s'enfronten a un desallotjament entre els propers dies 24 i 31. En una reunió entre l'alcalde de Barcelona i un grup de portaveus dels qui dormen a la nau, amb presència d'entitats veïnals i advocats, el consistori ha assegurat també que els oferirà itineraris d'inserció laboral, sense distingir entre els que tenen papers i els que no, i que evitarà un desallotjament violent.

Des de les entitats veïnals suposen que, tot i que no s'ha concretat, l'Ajuntament els oferirà allotjaments temporals, en pisos o albergs, però que “no abordaran el problema d'arrel”, ha afirmat Manel Andreu, un dels portaveus de les plataformes del barri. Fins ara, el consistori ha ofert a les persones que viuen a les naus del barri -n'hi ha una altra, també pendent de desallotjar, al carrer Pere IV- una sortida en forma “d'allotjament temporal pal·liatiu”, a la qual s'han acollit fins a 60 persones en diferents moments, segons l'Ajuntament.

La trobada amb l'alcalde era una de les últimes oportunitats de les persones que viuen al carrer Puigcerdà per trobar solucions a la seva situació abans de l'imminent desallotjament. Per això celebren en primera instància el compromís de Trias de reallotjar-los si es queden sense sostre, però recelen d'una Administració que no els ha fet cas fins que la situació s'ha tornat insostenible -van ocupar la nau fa dos anys i el Pla d'Assentaments de l'Ajuntament es va aprovar l'octubre-, que fins ara no ha aportat una “solució integral” al problema, en paraules d'un dels advocats del col·lectiu, Andrés García Berrio, i que no ha firmat cap document durant la trobada.

Fonts consistorials asseguren que, a banda del reallotjament urgent que derivi del buidatge de la nau, l'Ajuntament no oferirà res que no estigui oferint ja, en relació als pisos d'allotjament temporals i els itineraris d'inserció laboral, previstos al Pla d'Assentaments. El problema de la inserció sociolaboral, però, és que els qui s'hi apunten han d'abandonar mentrestant la seva feina -la majoria es dediquen a la ferralla-, i molt pocs s'ho poden permetre, denuncia García Berrio.

“L'alcalde també ens ha dit que enviaran una carta a la Delegació del Govern central perquè autoritzi permisos de treball temporal a tots els que no tenen papers”, ha expressat Andreu. En aquest sentit, el consistori s'ha compromès a no distingir entre persones que estiguin o no en situació regularitzada. “I el que tampoc no volen és un desallotjament violent com el del carrer Zamora”, ha afegit el portaveu veïnal.

Un centenar de persones es va concentrar a les portes de l'Ajuntament durant la reunió, celebrada aquest dimarts a les 17 h, com a mostra de suport a la delegació negociadora. Durant més d'una hora van desafiar el sol inclement que castigava la Plaça Sant Jaume al so dels timbals africans.

Etiquetas
stats