Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique

Joan Clos, acusat d'insults i comentaris racistes per empleats d'ONU Hàbitat

Joan Clos amb Ban Ki-moon

Raquel Ejerique

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va rebre el 20 de gener un correu electrònic que contenia faltes de respecte i frases racistes suposadament pronunciades per Joan Clos, director executiu d'ONU Hàbitat, durant dues reunions al novembre amb el seu equip. El departament que dirigeix Clos des de fa sis anys té seu a Kenya i s'ocupa d'urbanisme, assentaments humans i ciutats habitables.

El correu de denúncia, que ha publicat Inner City Press, demana la suspensió del que va ser alcalde de Barcelona pel PSC, ministre amb Zapatero i ambaixador a Turquia i Azerbaidjan. La queixa està signada per Roland Adjovi, un conseller extern en representació del personal que denuncia les males pràctiques. La carta, que no inclou els noms dels denunciants ni el seu nombre, fa un relat de les frases, que cita amb cometes, i detalla una llista dels testimonis que van estar presents en aquestes dues situacions.

L'escrit relata que Joan Clos es va expressar en termes despectius sobre l'organisme: “El típic membre de l'ONU és massa educat, massa diplomàtic”. O “al personal se li paga massa per fer res, la gent a Espanya veu a l'ONU com un blanc bo buscant a un negre pobre a qui ajudar”. Clos va explicar després que estava citant el llibre Blanc bo busca negre pobre, de Gustau Nerlin, obra de referència en la cooperació.

Suposadament va carregar contra l'Agència de Cooperació Japonesa: “El que estan fent és una porqueria. Repeteixo, una manera absoluta porqueria”. Kenya, el país seu d'ONU Hàbitat, li sembla estar ple de “gent poc seriosa que tampoc pot pensar”, referit als problemes de trànsit.

El portaveu de Ban Ki-moon, Stéphane Dujarric, ha confirmat a eldiario.es que han rebut la denúncia: “L'ONU a Nova York està al cas de la queixa. En l'actualitat està sent examinada pels canals apropiats”. Des ONU Hàbitat confirmen que s'ha fet una investigació, que és secreta, i que s'ha preguntat als testimonis. El procés d'indagació ha conclòs. Membres de l'equip de Clos no neguen que digués aquestes frases, però asseguren que estan fora de context.

“El problema està en l'anglès”

Segons els empleats que han portat les paraules de Clos fins a Ban Ki-moon, també va carregar en una d'aquestes reunions contra l'anglès: “El problema està en l'anglès. Què és partnership? (...) L'anglès és ple d'idees confuses. Hauríem d'intentar que el personal parlés dos dies a la setmana espanyol i dos dies francès ”. A la reunió també va assenyalar la seva opinió sobre els doctorats: “La gent que té doctorats és inútil, completament inútil. He escoltat professors de Harvard que no saben res”.

“Va ser una reunió privada amb l'equip, a porta tancada, que s'ha utilitzat per part de quatre o cinc persones per treure de context les frases i fer mal a Joan Clos, a l'ONU i a ONU Hàbitat”, explica una font pròxima al director executiu. Xifren en quatre o cinc les persones denunciants. “Casualment, surt l'any que es celebra un esdeveniment importantíssim per a nosaltres, Hàbitat III, i després que Joan Clos hagi tret privilegis econòmics a alguns membres sènior”, expliquen les mateixes fonts. Pel que sembla, era costum que després de la jubilació es contractés a certs càrrecs com a consultors de l'ONU. Clos ha acabat amb aquesta pràctica, motiu que estaria darrere de la denúncia, segons les mateixes fonts.

No obstant això, Adjovi és molt més dur i relata un panorama que no entén de frases tretes de context: “[Joan Clos] és àmpliament conegut perquè no li resulta còmoda la gent de color, especialment els descendents africans. La majoria estarien disposats a declarar que és racista”. A més de relatar que “denega ascensos” als que són crítics amb ell, Adjovi trasllada a la carta que “abusa, menysté, humilia, intimida i crea un ambient hostil”. “És inhumà”, “mai he vist la moral tan baixa en cap altra agència de l'ONU”, acaba el conseller, que treballa a la universitat d'Arcàdia i es dedica a la representació de membres de l'ONU amb la seva empresa privada, tot i que en aquest cas treballa “pro bono”, és a dir, sense cobrar res.

Adjovi assenyala en conversa amb eldiario.es que des que es va informar del problema, Clos “està a la defensiva i ha intentat aconseguir una llista dels denunciants. Ara assegura que se l'ha malinterpretat”.

Fonts pròximes a Clos apunten que aquesta denúncia s'ha saltat les vies oficials, i que si s'ha fet pública en mitjans kenyans, s'ha enviat a 37 estats membre i s'ha enviat directament a la Secretaria General de l'ONU en comptes de seguir el procediment de Nacions Unides és per danyar la imatge del director executiu. La investigació oficial de Ban Ki-moon sobre el comportament de Joan Clos es farà pública en els pròxims dies.

stats