Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La presó Model de Barcelona tancarà per sempre el 8 de juny, just 113 anys després de la seva obertura

Interior de la presó Model de Barcelona

Oriol Solé Altimira

Tots els governs de la Generalitat han anunciat que clausurarien la presó Model de Barcelona. Finalment, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha concretat aquest dimecres la data en que la històrica presó del centre de Barcelona tancarà les seves portes. Serà el proper 8 de juny, coincidint amb el 113 aniversari de l'obertura de la presó el 9 de juny del 1904.

En una compareixença al Parlament, Mundó ha explicat que s'ha iniciat la “fase final i intensiva” de trasllat de presos de la vetusta presó barcelonina cap als centres de Brians 1 i Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona). Això permetrà que la Model “tanqui les portes i passi definitivament a la història el proper 8 de juny”, ha sentenciat Mundó.

Els últims presos que van ingressar a la Model ho van fer el passat 6 de març. Des de llavors, Justícia ha començat el trasllat del miler d'interns que vivien en aquesta presó, el 75% d'ells preventius a l'espera de judici i la resta ja penats. A dia d'avui, segons ha indicat Mundó, ja només queden 398 interns a la presó del centre de Barcelona.

Els grups de l'oposició han recordat al conseller els dubtes que des del Síndic de Greuges, l'advocacia i els sindicats de presons han mostrat sobre el tancament de la presó. Per exemple, que una gran ciutat com Barcelona es quedi sense un centre de preventius. En aquest sentit, els grups han preguntat al conseller si la Generalitat pressionarà al ministeri de l'Interior perquè tanqui el CIE de la Zona Franca i aquest centre es converteixi en la nova presó de preventius de la capital catalana.

Per tancar la Model, el departament de Justícia ha preparat un pla de xoc per reformar els equipaments penitenciaris catalans entre els anys 2017 i 2020, que preveu inversions de fins a 26 milions d'euros a les presons Quatre Camins de la Roca del Vallès i Ponent de Lleida, així com Brians 1 i Brians 2, de Sant Esteve Sesorives.

Així mateix, la Generalitat destinarà 36.000 euros per a finançar l'accés en transport públic dels familiars fins Brians 1. I el 2018, està previst començar la construcció d'un nou centre obert a Tarragona, que segons els plans del Govern entrarà en funcionament a finals del 2019.

Els usos definitius de la Model un cop tancada encara estan per definir. Generalitat i Ajuntament estan d'acord que part de l'antiga presó es destini a un espai de memòria antifranquista, per recordar el passat de repressió del que va ser protagonista la presó. D'altra banda, l'Ajuntament va anunciar que als terrenys de la presó s'hi ubicarà una escola pública a partir del proper curs.

Etiquetas
stats