Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

El Raval que no es veu, el que s’amaga

L'Altre Raval recull retrats de paisatges o persones que viuen al barri. / Fundació Setba

Oriol Puig

Barcelona —

Maria Espeus ha mirat durant anys el seu hàbitat natural, és a dir, el Raval. Els seus carrers i els seus habitants, bars, botigues, aparadors i natures mortes es combinen en un retrat sense urgència, i en rigorós blanc i negre, dels nostres temps i de la ciutat amagada. No es considera fotoperiodista, sinó que ella prepara minuciosament tant l'escenari com l'objecte o persona retratada. Res és casual, tot està previst i mesurat. Malgrat aquesta exactitud i minuciositat, les seves fotografies són càlides i plenes de sensibilitat i emoció. Les persones que fotografia són veïns coneguts, persones a les que veu quotidianament. Els convida a l'estudi perquè se sentin els protagonistes absoluts d'aquest moment. “En cap moment he volgut fer un Benetton. Només busco la llum i la tranquil·litat”, assenyala.

La Fundació Setba, a la seva seu de la plaça Reial, ha inaugurat L'Altre Raval, una exposició de fotografies analògiques en blanc i negre procedents del llibre El Otro (the other), editat el 2007 per Nova Era Publications. Són retrats de paisatges o persones que viuen al barri. Despeus tria amb temps cada carrer i l’enfocament fotogràfic. Primer passeja amb una càmera petita, fa proves i després selecciona la millor hora, sovint quan falta poc per a la sortida del sol. “Les fotos treuen a la llum personatges meravellosos d'un Raval que molts ignoren i davant el qual tanquen els ulls”, escriu Dario Olaortua, president de la Fundació Setba, en el pròleg del catàleg de l'exposició. L'il·lustrador Peret, el seu company, defineix els retrats de Espeus com “el resultat d'un respecte absolut cap a les persones que es posen davant la seva càmera”.

L'Altre Raval reflexiona sobre el canvi experimentat en aquest barri barceloní els últims temps, amb la arribada d'immigrants de diferents nacionalitats i cultures. La mostra està composta per una trentena de fotografies de gran format, muntades sobre bastidor. Espeus deixa un testimoni fotogràfic d'un món en constant canvi, on pots retrobar cares i llocs de tota la vida o rostres de nouvinguts que han omplert de nous costums, de noves formes de viure, de vestir i de relacionar-se amb l'entorn d'un barri com el Raval i una ciutat com Barcelona. Una compilació de les restes d'un passat que era la vida quotidiana dels anys cinquanta i seixanta i que ara poc a poc van desapareixent, però que en les seves fotografies conserven encara un batec viu de presència humana.

Maria Espeus va néixer a Suècia, però fa molts anys que va trobar el seu lloc al Raval. El barri que ha acabat conformant una obra que li ha valgut el reconeixement general dels experts i llargs articles que destaquen la qualitat del seu treball. Despeus va ser la fotògrafa oficial dels Jocs Olímpics de 1992 i ha retratat a personalitats del món de la cultura i la política. Ha treballat en el món de la publicitat, editorial, institucional i ha col·laborat en cinema com a directora de fotografia amb Manuel Huerga i Carles Bosch.

L'obra fotogràfica de Maria Espeus és un treball elaborat en la preparació, on la llum, el moment, les condicions de l'entorn són sempre presents, juntament amb una paciència i tenacitat contrastades: quatre anys va trigar a poder acabar El Otro (the other). Ha valgut la pena esperar.  

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats