Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

La CUP es reivindica com a ruptura en una Barcelona que “porta 32 anys governada pels mateixos”

El diputat David Fernàndez i la candidata Maria José Lecha durant l'acte central de la CUP a Sant Andreu

João França

“No representem el poble ni estem al costat del poble perquè som el poble”, ha dit Maria Rovira, número 2 de CUP-Capgirem Barcelona a l'acte central de campanya aquest diumenge a Sant Andreu. Durant el seu segon intent d'entrar a l'Ajuntament de Barcelona la CUP posa èmfasi en la seva trajectòria, i ara ho fa amb unes enquestes que els hi donen fins a tres regidors. “El vot a la CUP és el que més emprenya perquè saben que ens empara la memòria”, ha reblat el diputat David Fernàndez, que tanca la llista, al final de l'acte.

Batallen per un espai, el vinculat als moviments socials, que en gran part van poder ocupar a les darreres autonòmiques però en el que, ara, han de competir amb Barcelona en Comú. Però per això no han faltat crítiques als governs socialistes i també als seus socis d'ICV, que formen part de la candidatura encapçalada per Ada Colau. Tot i que molt crítics amb la gestió de Trias, diverses intervencions han volgut recordar que lluiten contra un model que ve d'abans.

“La Marca Barcelona ens ha estat imposada fa molts anys, pels que defensen una societat injusta i pel que els hi feien de crossa”, ha dit la cap de llista Maria José Lecha. Més directe ha estat Ivan Altimira, candidat de Sant Andreu: “Aquí a Sant Andreu vam tenir regidors d'ICV que lluitaven contra els que lluiten contra l'especulació”, ha assegurat. Lecha afegia al final de l'acte que “fa 32 anys que l'Ajuntament està governat pels mateixos, que abaixen el cap davant els voltors, l'oposició en aquesta ciutat sempre ha estat al carrer”. I sobre pactar amb Colau? Lecha ja ha deixat la seva postura clara durant la campanya i aquest diumenge hi ha insistit: “No volem fer de crossa a cap partit”.

No més hotels i cap pis turístic

L'especulació immobiliària i el model turístic són un dels temes centrals a l'ala esquerra d'aquesta campanya electoral, i des de la CUP volen ser especialment contundents. “Ens diuen que el 10 o 15% del PIB ve del turisme, però i què?”, es preguntava Xavier Monge, per afegir: “creix el PIB i també les desigualtats, va a parar tot a mans dels de sempre, dels banquers i els grups hotelers”. El veí de la Sagrada Família i cap de llista en les anteriors eleccions ha assegurat que amb una victòria de Capgirem Barcelona “cap hotel que no estigui construït abans del 24-M s'aixecarà i no quedarà cap pis turístic, ni legal ni il·legal”.

Pel que fa a la qüestió nacional, mentre Bosch i Trias han tingut algun enfrontament al respecte, a la CUP sembla que no li preocupi provar-se més independentista que altres. L'encarregada de treure la reivindicació ha estat la número 4 Eulàlia Reguant, i ho ha fet vinculant-la a la solidaritat internacional. “Barcelona ha estat sempre un referent de la solidaritat de la seva gent amb altres pobles, i també ha acollit en els últims anys les manifestacions independentistes més important de la història dels Països Catalans”, ha dit. “No esperarem a que Madrid faci un procés constituent, ni esperarem la independència per decidir quin país volem”, ha afegit, “des del municipalisme defensem l'autodeterminació per decidir el futur del nostre poble”.

Saben que no estan a les quinieles per fer-se amb l'alcaldia, però insisteixen en que l'important és fora. “Això va de guanyar l'oligarquia i saber que a cada barri el poder popular s'aixeca”, ha dit Lecha. Fernàndez ha recordat que per entrar al Parlament van apostar per ser un “cavall de Troia” –tot i que un cop dins el va rebatejar com el “poni d'Esparta”– i ha cridat la CUP a entrar a l'Ajuntament com “el mamut d'Icària, i que se sentin els barris”. Queden pocs dies de campanya i per les enquestes aquest mamut podrien ser tres, dos o cap regidor si no superen el 5% necessari. Per això Maria José Lecha ha tancat l'acte agraint i animant els militants que treballen en la campanya perquè no defalleixin en la recta final.

Etiquetas
stats