Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique

Núria Parlon accepta ser candidata a liderar el PSC

Parlon va iniciar després de la renúncia de Navarro una ronda de contactes entre els dirigents del PSC

Arturo Puente

Barcelona —

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i parlamentària socialista, Núria Parlon, ha acceptat presentar-se com a candidata a primera secretària del PSC en substitució de Pere Navarro. S'espera que Parlon sigui ratificada per la militància socialista el 13 de juliol, mateix dia fixat per elegir el secretari general del PSOE, de manera que els socialistes catalans celebrarien el seu congrés extraordinari a finals de juliol ja amb una nova líder.

Parlon finalment ha acceptat la proposta que la nit de dijous li van posar sobre la taula un grup de notables de les federacions més fortes del partit, la de Barcelona i la del Baix Llobregat. El nucli dur del PSC considera que Parlon és una opció de consens en comptar amb el suport de la majoria de federacions i alcaldes de l'àrea metropolitana i no provocar rebuig entre els crítics. A més, l'alcaldessa de Santa Coloma és una cara relativament nova, imprescindible per liderar un projecte de canvi. Parlon ha donat finalment el seu vistiplau a una reunió amb els secretaris de les federacions socialistes que ha tingut lloc aquest migdia.

La direcció del PSC vol celebrar el seu congrés extraordinari el més ràpid possible per limitar el període de transició pilotat per una gestora, que sortirà del consell nacional de diumenge. En aquest mateix consell es decidirà també la data del congrés que, a causa de l'atapeït calendari, podria quedar fixada per al cap de setmana del 19 i 20 de juliol, una setmana abans que el del PSOE. Això permetria als catalans anar al conclave estatal amb un nou lideratge.

Malgrat que Parlon no suscita grans oposicions entre els crítics, és probable que aquests es prenguin el relleu en la direcció com l'oportunitat de presentar l'última batalla. Els sectors oposats a Pere Navarro, que van anunciar després de les europees el germen d'un nou partit catalanista, podrien representar un perill real per a la vella guàrdia ara que l'elecció estarà oberta a tota la militància. Al congrés de 2011, que finalment va triar a Navarro, un dels actuals líders crítics, Joan Ignasi Elena, va obtenir el suport d'un quart dels delegats.

La renúncia de Navarro, que se suposava que aguantaria fins després de la consulta, va escurçar els terminis dels dirigents del PSC de forma dramàtica. Bloquejats entre el desastre de les eleccions europees, la consulta del 9 de novembre i les eleccions locals, en què els socialistes necessiten salvar els feus de la majoria de les grans ciutats catalanes, qualsevol aspirant a encapçalar el partit sap que l'actual panorama presenta un repte gens senzill. Si Parlon resulta elegida primera secretària haurà de fer front a un any de complicades cites electorals i haurà revalidar el seu lideratge el 2015.

Etiquetas
stats