Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els socialistes surten al rescat de Mas davant la possibilitat que la consulta no es celebri

Mas i Sánchez en la seva trobada al Palau de la Generalitat

Arturo Puente

Barcelona —

En ple compte enrere del procés sobiranista català, els socialistes ja se situen en les marques de sortida per a la carrera post-9N. La possibilitat que la consulta no arribi a celebrar-se davant d'un veto del Constitucional, una hipòtesi apuntada per alguns membres del Govern, dibuixa un nou escenari en què CiU podria perdre el suport parlamentari d'Esquerra. Davant d'aquesta opció, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat en les últimes setmanes disposat a brindar el suport dels seus 19 diputats -Iceta no controla el vot del crític Joan Ignasi Elena- si el president finalment acata el veto i no porta a terme la consulta.

Aquest matí ha estat el mateix líder del PSOE, Pedro Sánchez, qui s'ha reunit amb Mas per avalar l'oferiment d'Iceta i tendir ponts amb Mas, que busca sortides d'emergència davant la incapacitat de complir amb el pacte subscrit al desembre amb ERC, ICV-EUiA i CUP d'acord a la legalitat. La visita de Sánchez a Catalunya serveix tant per evidenciar la bona sintonia entre les noves cúpules del PSOE i del PSC com per oferir un inesperat flotador CiU en un dels moments més complicats des que va accedir al Govern.

La “sortida dialogada” de Pedro Sánchez es basa en la seva ferma convicció que la consulta del 9N és inviable per il · legal, però li ha proposat a Mas un canvi en la Consituticón per arribar a un model federeal que respecti la singularitat de Catalunya. El Govern ha respost per boca del seu portaveu, Francesc Homs, destacant que el PSOE, a diferència del PP, tenen idees i les expliquen, tot i que ha reafirmat que l'executiu català segueix apostant pel 9N.

Els socialistes aprofiten que el marge d'acció de Mas és ara més estret que mai per intentar condicionar el Govern. Sobre les opcions de Mas, el president podria, en primer lloc, complir amb el pacte per a la consulta i seguir endavant el 9N malgrat el veto del Constitucional. La seva segona opció seria convocar eleccions en clau plebiscitària i intentar formar bloc amb ERC, una possibilitat rebutjada des d'Unió. En tercer lloc, Mas podria trencar el pacte de legislatura amb Esquerra i buscar altres aliats parlamentaris que sostinguessin el seu govern sense obligar a convocar eleccions.

Oferiments d'Iceta

És aquest tercer escenari, el que CiU trenqui l'acord amb ERC i necessiti un altre aliat al Parlament per sostenir el seu govern, el que Iceta ha vingut explorant aquest estiu. Els globus sonda llançats des del Palau de la Generalitat per mesurar els ànims dels seus socis han estat aprofitats pel líder del PSC, que no ha parat de llançar referències al Govern cada vegada que aquest ha mostrat dubtes sobre la consulta. “Per buscar un nou acord entre Catalunya i la resta d'Espanya, per treballar i buscar una consulta legal i acordada, sempre es podrà comptar amb el PSC. Des del primer dia”, ha assegurat Iceta tres dies després que la vicepresidenta Joana Ortega amenacés amb una posposició del 9N.

“Està el PSC disposat a donar suport parlamentari a CiU perquè pugui trencar amb ERC sense avançar eleccions?”, li van preguntar al cap de pocs dies a la Cadena SER, i Iceta va respondre afirmativament. Per a un PSC incapaç de remuntar a les urnes, servir de crossa al govern de Mas després d'un 9N fallit és una oportunitat d'or per tornar a fer-se amb un paper de pes en la política catalana.

Aquest dilluns, només dos dies abans de la reunió entre Mas i Sánchez, Iceta s'ha reunit amb Duran, amb qui ha convingut que la consulta ha de ser legal. L'acord tàcit entre socialistes i cristianodemòcrates posa més pressió sobre CDC perquè renunciï al pacte sobre la consulta. La tercera via, donada per morta amb la sortida de Duran de la primera línia de CiU, es reagrupa i ofereix a Mas una sortida digna davant un possible daltabaix.

Debilitat electoral de CiU

L'oferiment del PSC per rescatar Més d'un avançament electoral és símptoma d'un canvi d'estratègia inaugurat amb l'arribada d'Iceta a la primera secretària socialista. A CiU i PSC els uneixen les males expectatives electorals, ia cap dels dos els convé un horitzó amb eleccions a curt termini. En última instància, el futur de Mas després d'un fracàs del 9N dependria de si CDC és capaç d'arribar a un acord amb ERC per anar junts a unes eleccions plebiscitàries, cosa que els independentistes han va vendre rebutjant però que no es dóna per descartat.

Per al PSC la fórmula sociovergent li valdria per tornar a fer-se amb la clau de les institucions de la Generalitat, amb el més que podria comportar vendre el seu pacte com la forma d'aturar el sobiranisme de Mas. Malgrat això, un pacte entre CiU i PSC tindria data de caducitat d'acord amb els sondejos que situen ERC com a primera força a Catalunya.

Etiquetas
stats