Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel abre otro conflicto con España por hablar de genocidio en Gaza
¿Ha tocado 'techo' el crecimiento de la economía española?
Opinión - Exclusivo para socios El rompecabezas de ERC. Por Neus Tomàs

Els 60 milions de romanent que València no pot destinar per a lluitar contra la crisi del coronavirus

Ajuntament de València

Carlos Navarro Castelló

València —

0

Llibertat per a destinar el romanent de tresoreria dels ajuntaments per a tota mena d’ajudes, tant socials com de reactivació de l’economia local per a fer front a la crisi del coronavirus.

És el que demana l’Ajuntament de València, amb l’alcalde Joan Ribó al capdavant, al Govern central. Una demanda que comparteixen també els alcaldes de les principals ciutats espanyoles (Madrid, Barcelona, Sevilla, Saragossa, Màlaga i Múrcia), amb els quals es va acordar fa poc una declaració conjunta en aquesta línia.

En el cas de l’Ajuntament de València, el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, explica que aquest romanent, és a dir, els diners amb què compta en caixa el consistori, ascendeix a 60 milions d’euros.

L’edil socialista comenta que, en un decret recent, el Govern va autoritzar les administracions locals a dedicar un 20% d’aquests fons a despesa social per a fer front a la pandèmia.

“Això ens limita molt a l’hora d’habilitar ajudes per a autònoms, comerços, petites empreses o per a un pla de rescat del turisme, per aquest motiu demanem que ens donen llibertat total per a disposar d’aquests fons amb l’objectiu de garantir les ajudes socials, però també la reactivació econòmica”, afirma Vilar.

L’edil afig que “fins ara el Govern obligava els ajuntaments a destinar aquest romanent a pagar deute o factures, i en el cas dels que estigueren fora del pla d’ajust pel fet de tindre un deute reduït, a inversions financerament sostenibles”.

Així doncs, el que es demana és que “agiliten el decret que estableix les condicions per a gastar aquests romanents i que, tenint en compte l’actual situació extraordinària, que donen llibertat a cada ajuntament per a destinar-los com crega millor per a fer front a aquesta crisi”.

D’altra banda, Vilar comenta que, a més, s’ha sol·licitat al Govern que transferisca el pagament de l’IVA pendent de l’exercici 2017, uns 7 milions d’euros.

Quant a l’ampliació del termini per a possibilitar el fraccionament del pagament de l’impost sobre béns immobles (IBI) aprovat fa poc amb motiu del coronavirus, Vilar afirma que han sigut 2.000 els ciutadans que s’han acollit a aquesta opció, per a la qual cosa hauran de domiciliar-se el pagament, fet que suposa una bonificació del 2%.

Així, abonaran l’impost en tres pagaments, que es produiran el 30 d’abril, el 20 de juny i el 20 de setembre. Per als que no tinguen el pagament domiciliat, el període de pagament voluntari s’ha prolongat fins al 10 de juliol.

Etiquetas
stats