Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Pencaires” sense padrí en la neteja d’Ortiz

L'empresari Enrique Ortiz junt a l'exalcaldessa d'Alacant, Sonia Castedo

Rubén Peñalba

Alacant —

Les converses gravades per la Policia en el marc del cas Brugal publicades per eldiario.es trauen a la llum les pràctiques aplicades per l’empresari Enrique Ortiz per a acontentar els responsables polítics de l’Ajuntament d’Alacant durant l’inici de la crisi econòmica els anys 2008 i 2009.

L’accés a un lloc de treball en la contracta es veia aplanat en cas de tenir el cognom Ortiz, de tenir el carnet d’afiliat del PP o alguna mena de relació d’amistat amb l’exalcalde Luis Díaz Alperi o l’exalcaldessa d’Alacant, Sonia Castedo.

La realitat per a la resta dels treballadors, els «pencaires» com els anomena Ortiz en un dels passatges, era diametralment oposada.

Fonts consultades per eldiario.es constaten que uns 15 treballadors estan a hores d’ara en situació de frau laboral per haver estat contractats al llarg dels anys mitjançant contractes temporals “per a atendre faenes concretes i específiques”.

Aqueixes mateixes fonts subratllen que la utilització dels contractes discontinus “no està regulada” en el si d’UTE Alacant, empresa adjudicatària del servei de neteja viària i arreplega de residus sòlids, coneguda com ‘contracta del segle’, per valor de més de 400 milions d’euros, la qual cosa motiva que l’empresa no es considere obligada a ocupar les vacants amb aqueixos treballadors i que quede a l’arbitri de la direcció tornar a cridar-ne cadascun.

Aqueixa quinzena de treballadors, de fet, sumen cadascun més de 40 contractes laborals per espais de temps breus –uns pocs mesos cada any–, des de mitjan anys 90. Aqueixa situació reconeix al treballador, basant-se en l’estatut dels treballadors, la condició de fix discontinu, de manera que l’empresa està obligada a cridar i tornar a contractar el treballador quan es produeix una baixa, per a atendre faenes de temporada o ocasionals. No obstant això, la realitat és que no han estat recontractats de manera automàtica.

El que passava aquells anys, com demostra la conversa del febrer del 2009, quan Ortiz insta el seu director, José Candel, a fitxar una dona, era encara pitjor. Davant de la urgència del seu “cap”, Candel respon: “He despatxar-ne un per a posar-la a ella”. Era la realitat del dia a dia en detriment dels treballadors de peu.

Canvis

Des de l’Ajuntament d’Alacant s’han pres decisions en els últims mesos pel que fa a la contracta. Una d’aqueixes decisions va ser la petició que va traslladar l’actual alcalde, Gabriel Echávarri, perquè Candel fóra destituït. “Sembla que ha estat així”, indiquen des del consistori.

Així mateix, des de la Regidoria de Medi Ambient, el seu responsable Víctor Domínguez va anunciar fa deu dies el relleu de Sebastián Chicote, director facultatiu de la Contracta de Neteja i Arreplega de Residus Sòlids Urbans de la ciutat. L’objectiu: “intensificar i millorar el control i el compliment del plec de condicions del contracte signat pel govern de Sonia Castedo”.

Domínguez va defensar la mesura davant de “la preocupació” de l’equip de Govern per si aquest contracte, adjudicat a UTE Alacant, participat per Enrique Ortiz, “tinguera alguna cosa a veure amb el finançament il·legal del PP, en què l’empresari va participar els anys 2007 i 2008, segons la confessió feta davant de l’Audiència Nacional”.

Etiquetas
stats