Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Ics asterisc punt u”, clau per a treballar a l’Alacant d’Ortiz

L'empresari alacantí Enrique Ortiz

Rubén Peñalba

Alacant —

Les converses del cas Brugal demostren com l’empresari Enrique Ortiz i José Candel, director de la contracta de neteja d’Alacant, gestionaven les incorporacions i les baixes del personal en funció de les necessitats polítiques i de l’‘amiguisme’ en l’empresa adjudicatària, Inusa.

En una, Candel deixa clara que la clau per no quedar-se sense faena en la contracta que paga l’Ajuntament és tenir la referència “ics asterisc punt u, que vol dir que és retorn immediat”. Així, assenyala que “tots” els que li envia Manuela Carratalà ‘Maleles’ –dona d’Ortiz-, tenen clau x. “Si no els criden els talle els ous”, adverteix.

Les telefonades, interceptades per la Policia en el marc de la investigació pel pretés tripijoc del Pla General d’Alacant i del Pla Rabassa, revelen com donaven i llevaven llocs de treball a l’inici de la crisi econòmica els anys 2008 i 2009.

S’hi pot escoltar l’empresari parlar amb el seu director per a demanar-li un lloc de treball per a un home “que està amb l’alcaldessa” –Sonia Castedo–, i a qui cal contractar per sis mesos. “Li telefones ara, li preguntes què sap fer, que no sé que deu saber fer, i li fas un contracte de sis mesos en Inusa (empresa d’Ortiz encarregada de la neteja i sòcia en UTE Alacant). Ja. Telefona-li ara, que està amb l’alcaldessa i vull que li telefones ja”, urgeix l’empresari.

A més, ambdós parlen de tres persones vinculades políticament al PP, sobre una de les quals, una dona, Ortiz adverteix que “ha de començar ja” –febrer del 2009–, i el seu sou ha de ser de “200.000 peles” –1.200 euros–, a la qual cosa el director de la contracta posa inconvenients perquè els administratius cobren uns 1.100 euros. Ortiz insisteix: “Caldrà posar-li una mica més, perquè ella ara en cobra 250.000 ”.

Candel es queixa perquè Ortiz no li parla clar i li recrimina irònicament que «no es poden fer així les coses», en referència a la improvisació. “He de despatxar-ne un per a posar-la a ella”, subratlla Candel, a la qual cosa Enrique Ortiz respon: “Que no em contes problemes. No hi ha opció, has de posar-la a treballar de secretària o del que siga per aqueixos diners”.

L’altra situació es produeix quan Ortiz li comenta a Candel que l’alcaldessa, en referència a Castedo, li ha parlat de “dues persones” que “són del partit” per a donar-los “una oportunitat” de “dos o tres mesos”, “d’aqueixos contractes així...”, conclou.

A més, parlen de buscar-li un lloc a “l’ex de l’ex” una “tia important” a qui cal buscar-li alguna cosa, però “no ha d’anar a pencar, ha d’anar a administració”. Ortiz es lamenta perquè “no valia” ni per a vendre pisos i, per això, li fa igual on la col·loquen: “De secretària de... que se la folle o que faça el que li isca dels collons”. Això, sí, “que se la menge l’Ajuntament, abans que me la menge a mi”. I és que l’empresari en aquest punt havia de “llevar-se despeses”.

Família Ortiz

A més, en la conxorxa que tenen tots dos, el cognom Ortiz és considerat com “dels nostres” i preval a l’hora d’accedir a llocs de treball “indefinits” que van quedant lliures en la contracta que paga l’Ajuntament, però gestiona amb llibertat l’empresari alacantí imputat en els casos Brugal i Gürtel.

Candel diu a Ortiz que, de tots els seus familiars, hi ha dos homes que poden optar a una plaça nocturna en la contracta de neteja, i el director pregunta al seu cap quin dels dos s’estima més contractar. “Se’n pot posar un”, li insisteix.

Parlen sobre una altra persona: “Que demane la baixa en una banda i el dónes d’alta d’oficial de primera, perquè, si no, em toca pagar a mi la diferència”. Tot ràpid, urgeix Ortiz: “Aquest mes ja cobra allí”.

Etiquetas
stats