Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ferrando es desmarca de l’acord de l’Acadèmia amb l’entitat secessionista

El catedrátic i acadèmic Antoni Ferrando.

elDiariocv

La declaració conjunta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), institució recollida en l’Estatut d’Autonomia, i la denominada Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) “posa en pla d’igualtat la institució normativa oficial de tots els valencians i una fundació pública de la província de València que combat la normativa lingüística oficial”, assenyala el catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de València Antoni Ferrando, que no va donar suport el divendres a aqueix document. “Crec que la formulació perjudica l’autoritat i la credibilitat de l’AVL”, va assegurar Ferrando en el ple de l’AVL.

El catedràtic i acadèmic dóna suport “al diàleg” amb la RACV i observa que “el degà de la RACV és persona dialogant” i veu “bona voluntat en la iniciativa”, però critica l’aprovació “sense avís previ” de la declaració esmentada, en què detecta “formulacions, interpretacions i èmfasis tendenciosos” que no comparteix, com ara considerar que l’entitat secessionista du a terme investigacions rellevants sobre “l’estudi de l’idioma valencià”.

Segons Ferrando, la denominació històrica de “llengua valenciana”, que sempre ha fet seua, “hauria d’anar acompanyada explícitament del respecte als principis i criteris de la llei de creació de l’AVL”. A més de criticar l’ús en la declaració del terme “decà”, una paraula “no normativa”, en compte de “degà”, el catedràtic afig que “el diàleg amb la RACV hauria d’emmarcar-se en una posició global de diàleg amb altres entitats que s’ocupen de l’estudi científic del valencià, com són les universitats valencianes”.

La posició de Ferrando revela el malestar que ha creat en sectors acadèmics la formulació d’una declaració la pretensió de la qual és acostar l’entitat de referència dels que afirmen que català i valencià són llengües diferents a un consens que acabe amb el caliu d’un enfrontament que s’ha superat, de manera oficial, per la definició de l’Acadèmia del valencià com el mateix idioma que rep el nom de català en altres territoris. Ferrando va intentar sense èxit que s’ajornara la declaració per a comptar amb els set nous acadèmics que han d’incorporar-se a la institució d’ací a 20 dies.

Etiquetas
stats