Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

El Cabanyal, el barri de València on més puja el lloguer i on hi ha més oferta d’apartaments turístics

L'avinguda de Doctor Lluch

Carlos Navarro Castelló

0

La bambolla dels lloguers d’habitatge continua imparable a la ciutat de València, i especialment als Poblats Marítims, zona on s’ha registrat l’augment de preus interanual més gran esperonat en gran manera per l’auge del Cabanyal, el barri que compta amb més habitatges turístics oferits en el portal Airbnb.

Segons un estudi del portal immobiliari Fotocasa, especialista en el mercat d’habitatge, el preu del metre quadrat de lloguer en la capital valenciana s’ha incrementat un 1,2% en el primer trimestre de l’any i un 7,2% interanual, i s’ha situat en una mitjana de 8,53 euros per metre quadrat, tan sols a 30 cèntims del màxim històric registrat al gener del 2008.

Des de maig del 2014, mes en què els preus van tocar fons quan van caure fins a 5,81 euros mensuals, s’han disparat un 46,8%.

Per zones, les diferències en l’evolució dels preus són molt pronunciades i destaca la del Marítim, on els lloguers s’han incrementat en l’últim any un 21,9%, fins a 8,59 euros el metre quadrat, sis cèntims per damunt de la mitjana de la ciutat.

Segueix en el rànquing de les zones que s’han encarit més el Pla del Real, amb un 21,3% (9,04 euros el metre quadrat); Rascanya, amb un 13,8% (7,61 euros) i l’Olivereta, amb un augment del 12,5% (7,67 euros). Els districtes més cars de València són Campanar (10 euros per metre quadrat), l’Eixample (9,70 euros) i el Pla del Real (9,04 euros).

L’estudi d’aquest primer trimestre de l’any no té a l’abast les dades de Ciutat Vella i de Benimaclet, dos districtes dels més potents quant a oferta i demanda de lloguer.

Segons la dada del trimestre anterior, al gener els lloguers estaven a Ciutat Vella a 9,52 euros i, com a curiositat, van registrar una variació interanual negativa, del -0,7%. A Benimaclet, el preu del metre quadrat era de 8,40 euros, un 11,1% més que en el mateix mes del 2018.

L’efecte dels apartaments turístics

El gran increment de preus registrat en la zona del Marítim té molt a veure amb l’estirada que està registrant el Cabanyal en el mercat immobiliari, tal com va advertir un estudi recent de la immobiliària de luxe Engel & Völkers que apunta al Cabanyal-el Canyamelar com una de les zones de moda de la ciutat per a residir-hi.

A això se suma la gran oferta d’apartaments turístics que hi ha al barri, un factor determinant també en el comportament dels preus.

Com va informar eldiario.es, l’informe elaborat per la Càtedra d’Economia Col·laborativa de la Universitat de València revela que dels 6.552 apartaments turístics oferits en Airbnb, per barris i en termes absoluts, el Cabanyal-el Canyamelar és el que més nombre d’allotjaments té oferits en Airbnb (563) seguit de Russafa (531), Sant Francesc (329), el Mercat (327) i el Carme (300).

Per districtes, Ciutat Vella aglutina 1.500 dels 6.552 anuncis, seguit dels Poblats Marítims, amb 999, i l’Eixample, amb 678.

Totes aquestes zones destaquen per estar o entre les més cares de la ciutat per a llogar habitatge residencial o entre les que més s’han encarit.

El Pla del Cabanyal limitarà al 10% els pisos turístics

Espai Veïnal Cabanyal fa temps que alerta “d’un procés en què fons financers adquireixen edificis sencers antics o en mal estat, però on viuen persones que paguen lloguers baixos, amb l’objectiu de rehabilitar-los i vendre’ls o llogar-los com a allotjaments turístics”.

Per a l’entitat es tracta d’un cas clar de gentrificació, ja que “en molts casos aquestes operacions suposen el desallotjament de les persones que han viscut tota la vida en aqueixes cases, que a més tenen dificultats per a trobar altres lloguers a preus assequibles en el barri”.

Per a tractar d’evitar aquesta situació, tant l’associació de veïns del Cabanyal i la plataforma Salvem han sol·licitat a l’Ajuntament via al·legacions que limite l’oferta d’apartaments turístics a un màxim d’un 10% del total d’habitatges per illa de cases en el marc del Pla Especial del Cabanyal que tramita la Regidoria d’Urbanisme, una petició que el departament que dirigeix el socialista Vicent Sarrià ja ha confirmat que tindrà en compte.

Etiquetas
stats