Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Decret de plurilingüisme: els alumnes començaran les classes en els centres triats “amb totes les conseqüències”

La vicepresidenta Mónica Oltra amb la consellera de Justícia Gabriela Bravo en roda de premsa

Miguel Giménez

València —

“Les famílies poden estar tranquil·les, la Generalitat garantirà els seus drets i prendrà les decisions necessàries perquè els xiquets comencen el curs en el centre triat amb totes les conseqüències de la seua elecció”. Així s'ha referit la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, a l'anul·lació parcial del decret de plurilingüisme decretada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana(TSJCV), al mateix temps que ha insistit que el Govern Valencià respecta i acata la sentència encara que no la comparteix.

Preguntada si “amb totes les conseqüències” significa que es respectarà el programa lingüístic en el qual s'han matriculat els xiquets, la portaveu del Consell ha dit: “Així no podria afirmar-ho”. Hi ha uns 200 col·legis i més de 6.000 alumnes que han canviat de model i als quals els podrien afectar les resolucions judicials. No obstant açò, ha insistit que els pares “poden estar tranquils” perquè la Generalitat “s'ocupa” d'aquesta situació.

Aquest dijous es coneixien sengles resolucions del TSJCV mitjançant les quals s'anul·lava parcialment el decret estrela impulsat per la conselleria d'Educació i s'obligava a tornar a la legislació anterior, corresponent als anys 1997 i 2012, amb el PP al capdavant de la Generalitat Valenciana: “Se'ns torna a un model lingüístic fracassat de fa vint anys amb el qual tan sols el sis per cent dels alumnes acabaven dominant l'anglès i només un trenta per cent el valencià”.

La vicepresidenta valenciana, qui ha defensat el fet que haja sigut ella i no el conseller Vicent Marzà -“té tot el suport del Consell perquè tots som responsables de l'aprovació del decret”- qui haja donat les pertinents explicacions en virtut de la seua condició de portaveu de l'Executiu autonòmic, ha volgut deixar clar que la mesura afecta només als alumnes de 3 anys, un 6 per cent del total. “Cal dimensionar açò”, ha dit Oltra, qui ha insistit que en les aules d'Infantil de 2 o 3 anys ni tan sols hi ha assignatures: “Els xiquets no estan llegint 'Hamlet”.

Preparant recursos

No obstant açò, la portaveu del Consell ha anunciat que l'advocacia de la Generalitat ja està preparant els corresponents recursos “en una proporció raonable” a les resolucions del TSJCV. “La Generalitat manté el seu objectiu que els alumnes valencians dominen les dues llengües cooficials (valencià i castellà) i una estrangera (anglès) quan finalitzen la seua etapa educativa obligatòria sense que els pares hagen de pagar”, ha sentenciat la vicepresidenta valenciana.

Etiquetas
stats