Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell es posa al dia en els pagaments a dependència

La vicepresidenta Mònica Oltra amb els secretaris autonòmics de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Sandra Casas i Alberto Ibáñez

Miguel Giménez

València —

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, ha anunciat que el seu departament pagarà aquest dimarts la nòmina de la dependència del mes de desembre, amb la qual cosa es posa al dia en els pagaments a aquest col·lectiu que, amb el Govern d’Alberto Fabra, havien arribat a acumular retards d’uns quants mesos en el cobrament d’aquestes ajudes.

Oltra ha fet aquest anunci en una roda de premsa, en què ha comparegut amb la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Sandra Casas, i el secretari autonòmic d’Inclusió, Alberto Ibáñez, i en la qual ha fet un balanç d’aquests sis primers mesos de govern, que, ha assenyalat, no és “triomfal, però sí molt satisfactori”.

Així, ha explicat que aquest pagament del mes de desembre ascendeix a 18,8 milions d’euros, dels quals 13 milions són per a la nòmina i 5,8 milions són d’endarreriments a hereus. Aquesta quantitat se suma als 13,3 milions d’euros que la Conselleria va destinar el 10 de desembre passat a pagar les ajudes del mes de novembre.

Amb aquests pagaments, la Conselleria es posa al dia en l’abonament de les ajudes a la dependència, que, a partir de l’any que ve es preveu que comencen a cobrar-se entre l’1 i el 5 del mes, atenent així el primer eix de l’acord del Botànic, que és treballar per rescatar les persones que en aquest cas tenen “més vulnerabilitat”.

La vicepresidenta també ha explicat que en aquests sis mesos de govern s’ha aconseguit revertir la tendència de l’antic executiu i superar per primera vegada en dos anys la taxa de reposició de difunts del sistema d’atenció a la dependència, amb 1.971 incorporacions netes, arribant així a la xifra de 43.926 expedients.

“Durant els anys anteriors s’havia entés que aquesta Conselleria era una ‘María’, que no tenia importància, per això sempre se situava en els escalafons més baixos del Consell, i al capdavant hi havia persones que tenien un pes polític escàs i poca voluntat”, ha explicat Oltra, que ha assenyalat que amb el nou Consell això ha canviat. Aquest departament és “troncal”, com ho demostra l’increment de quasi el 18 per cent que ha experimentat el pressupost per al 2016.

La vicepresidenta ha explicat que l’augment de les partides que permeten fer front als pagaments amb més celeritat és fruit de la “voluntat política” i també d’“alterar les prioritats” que, juntament amb “el que no es roba” permet anar fent camí fins que s’aconseguisca un model de finançament just per a la Comunitat Valenciana.

Eliminació del copagament i millora de les ajudes

L’eliminació del copagament en els centres d’atenció diürna ha estat un altre dels èxits destacats per Oltra, que ha assenyalat que aquesta mesura beneficia més de 4.669 usuaris, que obtindran un estalvi de 8,2 milions d’euros, que se sumen als 16,3 milions d’euros que s’estalvien 12.482 usuaris a qui no es tindran en compte les pagues extres en el càlcul de la seua capacitat econòmica.

Així mateix, ha explicat que s’han augmentat els diners que es donen per a despeses personals, que s’incrementa en un 57 per cent en el cas de les persones amb diversitat funcional i un 24 per cent en el cas de les persones grans.

D’altra banda, s’estableix per a la prestació econòmica vinculada al servei i d’assistent personal una quantitat de 715,07 euros per al grau III, 426,12 euros per al grau II i 300 euros per a les persones dependents amb grau I reconegut. Aquestes quantitats seran lleugerament superiors per als que conserven el nivell, que va ser eliminat pel Govern central dins dels diferents graus.

Les ajudes també s’incrementen en el cas de les famílies acollidores, que passen de percebre 120 euros per mes a 360. Un augment que va en la línia de la Conselleria de fomentar l’acolliment familiar a menors en detriment dels centres.

En la línia de transparència que també recull l’Acord del Botànic, la vicepresidenta ha recordat que en el pressupost de l’any pròxim s’arreplega la substitució de les ajudes nominals que concedia l’antic govern per concursos públics oberts a què puguen presentar-se totes les entitats en igualtat d’oportunitats.

Polítiques d’igualtat

Oltra ha destacat la posada en marxa d’unitats d’igualtat en totes les conselleries amb l’objectiu d’assessorar els diferents departaments de la Generalitat en l’elaboració d’informes d’avaluació d’impacte per raó de gènere i el seguiment i el grau de compliment de la legalitat vigent en aquesta matèria. Així mateix, s’impulsarà la formació i la sensibilització del personal de l’Administració.

La consellera ha assenyalat la lluita contra la violència masclista com un altre dels objectius que han centrat l’acció de la seua Conselleria en aquests primers mesos, i ha afegit que amb aquesta finalitat s’ha incrementat en un 47,7 per cent la partida destinada a les ajudes per a les víctimes, que es concediran amb independència dels deutes que aquestes tinguen amb l’Administració.

Etiquetas
stats