Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique

El govern del PSPV-PSOE i Compromís emplaça les autonomies a un “paper actiu” per a reformar la Constitució

Ximo Puig i els membres del govern valencià a Benicarló.

elDiariocv

“Som el primer govern autonòmic que fa una reflexió col·lectiva sobre la reforma constitucional”. El president valencià, el socialista Ximo Puig, ha explicat així la proposta conjunta del seu govern de coalició amb Compromís per a “una reforma profunda de la Constitució”.

En una compareixença al costat de tot el seu govern aquest diumenge a Benicarló, on s'ha celebrat el cinquè dels seminaris que convoca cada sis mesos per a avaluar i planificar els seus objectius, Puig ha advocat perquè “les comunitats autònomes siguen subjectes actius en la reforma de la Constitució”.

El document, a partir d'un esborrany elaborat pel conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, de Compromís, serà la base de la postura que el president valencià “traslladarà” al Congrés i el Senat. La incorporació de nous drets i la modificació de la relació amb Europa perquè les comunitats autònomes puguen gestionar millor les competències que estan relacionades amb polítiques de la Unió són dos dels aspectes que Puig ha destacat en el que ha qualificat com el plantejament d'un necessari “pas endavant amb una visió clarament federal”.

“Es tracta de donar cabuda a la singularitat de cada comunitat autònoma i de garantir la igualtat dels ciutadans”. Una igualtat, ha puntualitzat, que “ara no està funcionant, com es veu amb el finançament”.

Puig ha explicat aquesta proposta de reforma al costat d'una altra gran reforma de fons que el govern valencià s'ha proposat impulsar: la del model productiu, amb l'objectiu d'“ajudar les xicotetes i mitjanes empreses a transitar cap a la nova economia”.

No és un objectiu que el Consell es puga plantejar sense comptar amb els actors econòmics, ha reconegut Puig, que ha anunciat que el seu govern impulsarà amb els diversos agents “l'aterratge definitiu de l'economia valenciana en la societat de la informació”.

El tercer dels grans assumptes que ha volgut destacar Puig és l'avantprojecte d'una llei de la infància, que pretén actualitzar la mirada sobre els xiquets i xiquetes vigent en el passat en la política de l'Administració en aquesta matèria.

Compliments i objectius

Després de la intervenció del president, la vicepresidenta Mónica Oltra ha fet balanç del compliment dels compromisos del Consell adoptats en l'anterior seminari, celebrat a l'estiu en el Racó d'Ademús, i ha assenyalat que un 88% dels objectius s'han complit mentre un 6% estan en execució. En termes generals, des del primer seminari celebrat a Morella, el grau de compliment, segons la seua pròpia avaluació, és del 88,6%, mentre que un 11,34% dels objectius estan en execució.

Oltra ha plantejat també els objectius que es marca el govern valencià per als pròxims mesos i n'ha destacat els següents:

Presidència: Agenda antidespoblament que s'ha dotat amb tres milions d'euros per a lluitar contra la bretxa digital. Pla per a la desestacionalització del turisme.

Vicepresidència i Consellería d'Igualtat i Polítiques Inclusives: Equiparació de les indemnitzacions a les víctimes de la violència masclista amb les de les víctimes del terrorisme, que passaran així de 6.000 a 70.000 euros. Remodelació d'albergs juvenils per a fer-los accessibles i inclusius.

Hisenda: Enfortiment de l'Institut Valencià d'Administració Tributària i de la inspecció en la lluita contra el frau fiscal. Culminació de la transformació de l'Institut Valencià de Finances en un banc públic centrat en les xicotetes i mitjanes empreses.

Justícia: Revisió dels protocols contra la violència de gènere. Desenvolupament del reglament de l'Institut Valencià de la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques.

Sanitat: Culminar el procés per a assumir la gestió pública de l'hospital de la Ribera, fins ara de gestió privada. Pla integral contra les agressions al personal sanitari.

Economia: Modernització del Servef. Xarxa d'agents per a l'orientació a empreses en el territor,

Agricultura i Medi ambient: Pla autonòmic per al segellat d'abocadors. Pla director de modernització de regadius.

Habitatge i Obres Públiques: Concurs per a transmetre drets de superfície de sòl públic a cooperatives per a habitatges cedits en règim d'ús que retornaran al parc públic de la Generalitat. Programa estratègic de millora de la mobilitat i les infraestructures de transport 2018-2029.

Transparència: Llei de govern obert. Pla de millora d'atenció a la ciutadania.

Etiquetas
stats