Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Rita Barberá deixa plantada la comissió d’investigació sobre el blanqueig del PP

Els periodistes esperen la compareixença de Rita Barberá, que no ha tingut lloc

Moisés Pérez

València —

L’exalcaldessa de València, Rita Barberá, ja va deixar plantades les Corts Valencianes a l’hora d’explicar la seua implicació en el ‘cas Taula’. I aquest dimarts s’ha tornat a negar a donar explicacions sobre el seu paper en el presumpte blanqueig de diners negres per a finançar la campanya de les municipals del 2015 davant de la comissió d’investigació de l’Ajuntament de València, que aspira a trobar responsables polítics sobre el cas més important de corrupció que assola la corporació local.

En el primer cas, l'actual senadora va lliurar al parlament valencià un escrit on argumentava que les Corts s'extralimitaven en les seues funcions en demanar-li explicacions. I ara, Barberá ha usat la mateixa fórmula: ha remès una carta aquest dimarts al consistori en la qual justifica la seua absència en què “no està provada la comissió de fets de caràcter delictiu que presumptament haja pogut cometre el grup municipal popular”.

La exalcaldesa, a més, ha menyspreat la investigació municipal: “M'abstindré d'assistir a aquesta anomenada comissió de recerca del cas 'Operació Taula', sens dubte inoportuna en el temps i políticament intencionada”. Una absència que contrasta amb l’actitud que va tenir la seua germana i excap de gabinet d’alcaldia, Asunción Barberá, que sí que hi va acudir, perquè és funcionària de l’Ajuntament. ‘Totón’, com se la coneix al consistori, va negar conéixer l’operatiu per a rentar diners presumptament il·lícits.

María José Alcón, exregidora de cultura de l’Ajuntament i imputada en el cas perquè és un dels nexes de la trama amb la corporació local, tampoc no s’ha presentat davant de la comissió impulsada per Ciutadans, però aprovada en el ple per unanimitat de tots els grups polítics del consistori, inclòs el PP. Protagonista de les gravacions que retrataven la corrupció del PP de València, el seu marit, l’exvicealcalde imputat en Nóos i per suborn continuat en un altre cas, Alfonso Grau, ja va avisar que no aniria a la comissió, que va qualificar com a “circ”.

Tot i que les insubordinacions de Barberá i Alcón són les més destacades, la negativa de tots els citats a assistir a la comissió per a declarar aquest dimarts davant dels cinc grups municipals de l’Ajuntament ha estat total. Ni la tresorera nacional del PP, Carmen Navarro, ni la caixera del grup municipal (els papers de la qual han revelat connexions del ‘cas Taula’ amb les causes de Trasgos i Ritaleaks), ni Mari Carmen García-Fuster hi han assistit.

El regidor del PP, Alfonso Novo, tampoc no hi ha acudit, com ja va avisar. Segons va explicar l’edil ‘popular, el tema està judicialitzat i no és procedent fer-hi més declaracions per recomanació tant del jutge i com dels fiscals. I va recordar que l’Ajuntament té accés al sumari en què figuren les compareixences judicials de tots els regidors sobre el presumpte rentat de diners bruts. L’única que estava obligada a acudir-hi, María José Pi, perquè té la condició d’administrativa, tampoc no ho ha fet. Segons han afirmat fonts municipals, com que està de baixa, no ha pogut acudir a la cita.

A banda d’Asunción Barberá, en la primera sessió també van comparéixer els exassessors de Grau, Arantxa Martí i Jesús Gordillo. Aquest va assegurar que el polèmic assessor municipal, Luis Salom, els va ensenyar, a ell i a una altra persona, en ple carrer un dels dos bitllets de 500 euros amb què presumptament es va produir el blanqueig de diners en B.

“Rajoy ha recolzat Barberá”

Malgrat l'absència de Barberá, els portaveus en la comissió dels grups municipals han debatut al voltant de la no compareixença de l'exalcaldesa. Durant aquest debat s'ha retret al PP que malgrat que van votar a favor de crear la comissió, els seus regidors es neguen a acudir excusant-se en què la justícia ja investiga els possibles fets delictius. PSPV-PSOE -que ha proposat la idea-, Ciutadans, Compromís i València en Comú han acordat emetre un comunicant condemnant el “menyspreu” de Barberá a l'Ajuntament. El PP s'ha abstingut en aquest punt.

“Rajoy ha recolzat Barberá al no acudir la seua tresorera nacional”, ha criticat Fernando Giner, portaveu de Ciutadans. Jordi Peris, de València en Comú, ha qualificat de “plantada en tota regla” l'absència de la senadora. Tant socialistes com Compromís han recordat que l'objectiu de la comissió “és buscar responsables polítics” i que el PP s'ha dedicat durant aquest temps “a posar obstacles” al seu desenvolupament.

Etiquetas
stats