Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

160 tones de tomaca i 22.000 persones tenyiran hui de roig els carrers de Bunyol en la Tomatina

Un home es banya en la 'salsa' de la Tomatina

EFE

La localitat valenciana de Bunyol acollirà d'aquí a unes hores la setantena segona edició de la Tomatina, en la qual unes 22.000 persones, la majoria estrangeres, es llançaran al voltant de 160 tones de tomaques madures.

La tradicional batalla de tomaques tenyirà de roig els carrers del centre de la localitat en amb prou faenes una hora, entre les 11 i les 12, i deixarà rius de salsa que, en una exhibició de cooperació veïnal i coordinació, desapareixeran pràcticament tan ràpid com van arribar.

Per primera vegada en els últims anys no s'incrementarà ni l'aforament ni la quantitat de tomaques llançades, tal com ha explicat a Efe el regidor responsable de l'organització, Rafael Pérez.

“Entre 2005 i 2012 la festa s'havia convertit en un problema -reconeix-. Cada any venien fins a 50.000 persones i s'havia generat un debat social en el poble sobre si realment havíem de continuar o no amb la festa. Afortunadament, açò s'ha superat i els veïns es tornen a bolcar amb la seua tradició”.

Així, la limitació d'aforament i el cobrament d'entrades -que es fa per cinquè any consecutiu- han permès trobar un equilibri entre diversió i seguretat.

Entre els assistents, aproximadament el 65% seran estrangers procedents de pràcticament tota Europa, Estats Units, Japó, l'Índia, Austràlia, Sud-àfrica, Argentina, Brasil, Colòmbia i fins i tot d'altres destinacions més exòtiques com l'illa nord-americana de Guam, un dels punts més “calents” del planeta a compte de la tensió entre Corea del Nord i EUA.

Des d'ahir, més de 160 tones de tomaca esperen en la localitat distribuïts en sis camions bolquet, que a l'esclat d'un coet a les onze en punt travessaran l'abarrotat centre de la localitat deixant rius de pasta roja.

Bunyol, una localitat situada a uns 40 quilòmetres de València de menys de 10.000 habitants, espera rebre en les pròximes hores l'arribada d'uns 250 autobusos privats i el doble d'autocars de línia i trens que en un dia normal, a més de milers de vehicles particulars.

En matèria de seguretat, s'ha previst un increment del 5% en la quantitat d'agents, que aconseguirà una xifra total de 740 entre Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, Policia Local, bombers, personal sanitari i membres de Protecció Civil.

Hi haurà vehicles policials a manera de barricades, una intensa presència de la Guàrdia Civil en els accessos a la localitat i també seguretat privada per a controlar als assistents i les seues pertinences, a més de catorze ambulàncies, dotze metges i un hospital de campanya.

“Està tot preparat. Volem transmetre un missatge de tranquil·litat: la Tomatina és una festa molt segura”, ha insistit Pérez.

A més, la Tomatina 2017 servirà de plató per al rodatge d'un anunci publicitari d'una marca coreana d'automòbils i enguany podrà ser seguida en directe a través d'internet en les pàgines web de diversos mitjans de comunicació indis i coreans, a més d'en la pàgina de Facebook de la Generalitat, gràcies al senyal realitzat que servirà l'Ajuntament de Bunyol.

Etiquetas
stats