Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel abre otro conflicto con España por hablar de genocidio en Gaza
¿Ha tocado 'techo' el crecimiento de la economía española?
Opinión - Exclusivo para socios El rompecabezas de ERC. Por Neus Tomàs

La Viquipèdia arriba a València

Una trobada de Viquipedistes feta a València.

elDiariocv

Els dies 12 i 13 de novembre se celebrarà una trobada anual de viquipedistes al MuVIM de València. Esta trobada, a mitjan camí del congrés i del cicle de conferències, serà la cirereta del pastís d’un mes carregat d’activitats per a «Amical Wikimedia», l’associació organitzadora de les Viquitrobades, i que coordina als editors i col·laboradors de la versió en valencià de la famosa enciclopèdia online.

La primera de les activitats serà el 21 d’octubre a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitecura de la Universitat de València. Segons un comunicat, a partir de les 10.00 h es durà a terme la segona Viquimarató Dones en l’Arquitectura, on la UPV, Wikimedia España i Amical Wikimedia duran a terme un taller amb l’objectiu d’ampliar al màxim possible la informació sobre dones arquitectes a la popular enciclopèdia online. Com el seu nom indica, és la segona vegada que esta activitat se celebra i s’inclou dins d’un cicle més ampli, el projecte Viquidones, amb la participació també de Wikimedia Argentina, Wikimedia Uruguay i Wikimedia Venezuela que duran a terme activitats a Buenos Aires, Montevideo i Caracas.

També el 21 d’octubre, a partir de les 16.30 h, Amical Wikimedia i l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana celebraran una altra Viquimarató. Esta s’engloba a dins del Viquiprojecte dedicat al disseny industrial i gràfic, on ambdues associacions busquen identificar aquelles veus del disseny valencià rellevants per a ser incloses a la popular enciclopèdia online. La viquimarató es realitzarà a la biblioteca de l’Espai d’Innovació i Creació «Las Naves» de València, en el número 16 del carrer Joan Verdaguer.

Per al dissabte 5 de novembre, la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia ens te preparada la Viquimarató més especial de totes. Una jornada dedicada als «espantacriatures», els éssers mitològics (com el butoni o l’home del sac) ideats per a fer por a la xicalla. Esta activitat s’inclou dins del cicle #EspantaLaPor, on també trobem activitats com tornejos de «La Fallera Calavera», i com totes les activitats de viquipedistes, s’inclou un taller previ per a aprendre a editar i a utilitzar les referències externes de Viquipèdia. El taller serà impartit per Francesc Fort, «Taronja Satsuma», qui exerceix de «Viquipedista resident» del museu, i és el primer valencià en dur a terme este tipus de col·laboracions amb institucions culturals des del món viquipedista.

El plat gros és la Viquitrobada dels dies 12 i 13 de novembre, ja que durant un cap de setmana València serà la capital mundial de la Viquipèdia. Com ja vàrem anunciar anteriorment, és la primera vegada que esta activitat es duu a terme fora d’una biblioteca, i que es realitza a dins d’un museu, concretament al MuVIM. No de bades, el museu elegit és el museu de la il·lustració i la modernitat, el moviment intel·lectual que donà lloc a l’enciclopedisme.

La Viquitrobada és un congrés obert dedicat a la Viquipèdia, on els editors més veterans de l’edició en valencià realitzaran tallers i conferències. Està obert a públic general.

Esta activitat ha estat possible per la col·laboració que els diferents centres de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València duen a terme amb Amical Wikimedia. La Viquipèdia va entrar a la Dipu en la tardor de 2015, i des d’aleshores la col·laboració entre museus com el MuVIM, el Museu de Prehistòria i el d’Etnologia ha estat constant.

Etiquetas
stats