Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Alacant deixa els seus veïns sense l’ajuda d’emergència residencial de 435 euros per mes per no haver-ho sol·licitat a la Generalitat

La portaveu de Ciutadans en l'Ajuntament d'Alacant, Mari Carmen Sánchez, amb el popular Luis Barcala

Sergi Pitarch

València —

0

Maria, nom fictici d’una veïna d’Alacant que cobra una pensió d’invalidesa, va acudir a l’Ajuntament d’Alacant a demanar ajuda d’emergència perquè el seu amo li vol rescindir el lloguer per vendre el pis. La dona cobra menys de 900 euros i, amb la turistificació de les ciutats mitjanes, el preu del lloguer s’ha disparat, per la qual cosa no troba un habitatge o directament els arrendataris no la volen per la seua situació.

La dona va acudir al consistori perquè els tècnics de benestar social de l’Ajuntament donaren alguna solució a la seua situació a les portes de quedar-se al carrer. Maria va preguntar per les ajudes de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica per a emergència residencial, cosa a què li van contestar que no podien accedir-hi, perquè el d’Alacant, un Ajuntament presidit per Luis Barcala del PP amb Ciutadans com a soci de govern i que compta amb el suport de Vox, no està donat d’alta en aquest recurs, cosa que sí que fan les altres capitals de la Comunitat Valenciana.

València, per exemple, ja ha tramitat 80 ajudes que ofereix la conselleria que dirigeix el vicepresident segon de la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau, de Podem, per a altres veïns o famílies de la ciutat. Aquestes persones han rebut aquesta prestació, que en la capital valenciana és de fins a 480 euros per mes durant un any. En total, 5.760 euros perquè la família o la persona puga tindre un respir temporal a les seues estretors econòmiques. Però és només un exemple.

Les ajudes per a emergència residencial del Govern valencià tenen un pressupost el 2019 de dos milions d’euros, i una família d’Alacant que s’acollira a aquest recurs –si l’Ajuntament decideix fer la gestió– podria rebre 5.220 euros l’any, 435 per mes. Aquesta ajuda intenta possibilitar l’accés a l’habitatge o evitar-ne la pèrdua en situacions d’emergència. De fet, salva la casa a moltes famílies els arrendataris de les quals no es fien, encara que si que confien en la Generalitat.

La idea d’aquesta ajuda és que les rendes del lloguer en famílies amb el risc d’exclusió social no suposen més del 25% dels ingressos. No pot suposar més del 80% del cost de l’arrendament i es fixa segons els ingressos. Aquesta prestació no pot combinar-se amb altres, com les ajudes al lloguer de la Renda Valenciana d’Inclusió o les ajudes al lloguer per a joves.

El mes de juliol passat, l’Ajuntament d’Alacant, arran d’una denúncia de Podem, va argumentar que no s’acollia a aquesta ajuda perquè la Generalitat Valenciana no li donava recursos per a gestionar-la. Amb Maria, el drama que es justifica en un conflicte de competències té nom i cognoms.

Etiquetas
stats