Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Amb el sistema d’alertes contra la corrupció ‘Satan’, casos com Gürtel o Taula “no s’haurien produït”

El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, en la presentació del sistema d’alertes per a previndre la corrupció (Saler)

Miguel Giménez

València —

0

La Generalitat Valenciana té previst implantar el sistema d’alertes per a la prevenció de la corrupció (Saler, encara que popularment es coneix amb el nom de la versió anterior com a Satan) abans del final del mandat, amb un pla de difusió a desenvolupar la pròxima legislatura (2019-2021). Es treballa en aquesta eina, impulsada per la Conselleria de Transparència i desenvolupada per la Universitat Politècnica de València amb un pressupost al voltant de 113.000 euros en dos anys, des de principis del 2016 i el seu objectiu, tal com explica el sotssecretari autonòmic Alfonso Puncel, no és tant detectar casos de corrupció com servir d’eina als gestors públics (polítics i funcionaris) perquè tot es faça “conforme a la llei”.

“Volem obtindre resultats, però no busquem culpables ni el castic”, insisteix Puncel, que afirma que Saler és “una ajuda perquè el sistema funcione correctament, i per això cal detectar els errors que es produeixen”. En aquest sentit, i a tall d’exemple, el sotssecretari autonòmic subratlla que, si s’haguera aplicat el concurs públic a tots els contractes fraccionats es calcula que podria haver-se aconseguit un estalvi d’uns 200 milions d’euros l’any en el període 2013-2018, “l’equivalent al cinc per cent d’aquest tipus d’adjudicacions”.

Puncel va més lluny en assegurar que, amb una eina com Satan, casos com Gürtel o Taula “no s’haurien produït”. “Haurien saltat les alarmes pertot arreu”, tant pel volum de les contractacions com per la falta d’informes, per les desviacions, les subcontractacions, les relacions entre les empreses adjudicatàries...

A la disposició de la Inspecció General de Servei

L’objectiu principal d’aquesta eina, inclosa en la Llei de transparència i que està a la disposició de la Inspecció General de Servei, és la prevenció de les males pràctiques per mitjà del control de les diferents bases de dades de l’Administració, que s’encreuaran per detectar possibles irregularitats (casos de fraccionament de contractes, conflictes d’interessos, empreses pantalla...) per a corregir-les i evitar que es puguen produir casos de corrupció. En el cas de detectar qualsevol tipus d’irregularitat, serà remesa a l’organisme corresponent perquè siga investigada: Agència Antifrau, Fiscalia, Tribunal de Comptes...

Saler –o Satan– s’ha presentat aquesta mateixa setmana en una jornada en què han participat el conseller de Transparència Manuel Alcaraz; el sotssecretari de la Conselleria de Transparència, Alfonso Puncel; el director general de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Pedro Pernías; i els responsables tècnics del projecte Jon Ander Gómez i César Peris, de la Universitat Politècnica de València. “Amb aquest acte, finalitzem una etapa i iniciem una nova fase, que és la de la implantació del sistema”, ha manifestat Puncel, que ha explicat que durant la fase de proves s’ha treballat amb l’històric de casos reals, amb dades ‘mortes’, per comprovar la fiabilitat de la metodologia.

En aquest sentit, Alcaraz no ha dubtat a sentenciar que el dia que Satan estiga funcionant al cent per cent, “serà molt difícil evitar-lo”. En el moment en què salte una alerta, la Inspecció l’explorarà “detalladament”, ja que en l’actualitat la majoria de les alertes són “falsos positius”. Per això, insisteixen que es tracta d’una eina viva i en evolució constant, que anirà evolucionant a mesura el sistema siga capaç d’encreuar i discriminar més dades de diferents bases d’informació.

La Conselleria de Transparència no tanca la porta a exportar aquest sistema a altres administracions perquè puguen implementar-lo, si ho consideren així.

Etiquetas
stats