Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique

Polvorí en el PSPV: Puig amb Díaz, les bases amb Sánchez i la direcció dividida

Pedro Sánchez amb Ximo Puig

Voro Maroto

València —

La delegació valenciana del PSOE viu amb la convulsió de la resta de l’organització l’enfrontament a mort entre Pedro Sánchez i els líders autonòmics crítics amb el secretari general.

Segons diversos militants i càrrecs consultats, el debat està convertint el partit en un polvorí: la militància estaria amb el líder del partit, els càrrecs orgànics dividits en dues meitats i Puig, molt distanciat de Sánchez, alineant-se finalment sense embuts –és un dels 17 dirigents que ha dimitit per forçar una gestora– amb Susana Díaz i la resta dels líders que aspiren a gestionar el PSOE.

Després de dies de titubejos, Puig s’ha mullat: és l’únic president autonòmic –amb el de Castella-la Manxa– que ha renunciat a seguir en l’executiva federal per a propiciar un colp mortal contra Sánchez. Fins ara, el cap del Consell i secretari general del PSPV-PSOE no havia estat, a pesar de la seua aliança amb la presidenta andalusa, la màxima rival de Sánchez, dels barons més crítics amb el secretari general.

Per raons diverses, segons uns quants coneixedors del partit: per temperament, defuig la confrontació, el seu lideratge en el socialisme valencià no és rotund, no podia oposar-se obertament al pla de govern del líder del PSOE quan ell mana amb pocs diputats (23 de 99) i els suports de Compromís i Podem i, especialment, no vol ser identificat com un dels polítics que poden permetre la continuïtat de Mariano Rajoy en la Presidència del govern.

Aquest últim argument, de fet, és el que bolca les bases –militants sense càrrecs institucionals o orgànics–- en favor de Sánchez. “És impossible discutir els seus plantejaments, per interessats o negatius que siguen per al partit, sense ser acusat de fer de cinquena columna de Rajoy”, diu un diputat del PSPV. “El socialisme de peu està rotundament amb el secretari general”, diu un càrrec del partit a València.

Les elits són una altra cosa. Puig i la seua guàrdia de corps donen suport als moviments contra el secretari general. Després de la dimissió, sense mitges tintes. Alguns comandaments del partit, ara amb sou públic, proclamen el seu suport a Sánchez i, alhora, la seua lleialtat a Puig. Molts altres no es pronuncien, però la sensació general és que els valencians amb plaça en el Comité Federal –el dissabte tenia previst una reunió, ara en l’aire, en el que pot ser una batalla èpica– estan partits en dues meitats.

Assassinat en el Comité Federal

Significa això que el lideratge de Puig en el PSPV estaria en dubte? Per als partidaris de Sánchez, podria estar-ho. “Si dóna suport l’intent d’assassinat del secretari general en el Comité Federal, s’obriria la capsa de Pandora. Si Sánchez resisteix, podria impulsar una alternativa a Puig en el congrés on s’elegeix la direcció del PSPV”, diu un altre diputat del PSPV que no vol revelar la identitat.

La majoria de les fonts consultades, no obstant això, creuen que el lideratge de Puig no és incontestable, però no serà contestat. “És evident que no controla una gran part del partit, però és el president de la Generalitat, el primer que tenim des del 1995, i això pesa molt. Descarte, passe el que passe a Madrid, una revolta”.

“Es pot estar a favor de Sánchez ara i protegir Puig en el PSPV. Són escenaris diferents i, per tant, les posicions difereixen, sense que això implique caure en cap contradicció”, diu l’alcalde d’una ciutat gran. A pesar de tot, la situació ara mateix és tan complicada que ningú gosa a fer pronòstics rotunds. Contagiat per l’estatal, immers en una guerra civil que té atònit fins i tot el PP, el polvorí del PSPV podria esclatar.

Etiquetas
stats