Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique

Les contrapartides del pacte del PP amb el PNB indignen el govern valencià

Mariano Rajoy amb Cristóbal Montoro accedint al Congrés dels Diputats

Miguel Giménez

València —

Mariano Rajoy té més a prop aprovar els pressupostos del 2017 després d'haver aconseguit el suport dels cinc diputats del PNB en el Congrés. El motiu, Cristóbal Montoro ha pactat rebaixar en 192 milions d'euros el 'cupo' basc a l'Estat -queda en 956 milions d'euros- a més del reconeixement de l'Executiu que Euskadi ha abonat 1.400 milions d'euros de més des de 2007, quantitat que serà “retornada” mitjançant ajustos comptables.

El PNB ha celebrat l`“èxit” d'aquest acord amb el PP, que es produeix en el context d'una negociació pendent de millora del sistema de finançament autonòmic i després que el projecte de pressupostos maltracte de nou als valencians, amb una reducció del 33% de les inversions previstes pel Govern a la Comunitat Valenciana.

Aquesta notícia ha provocat les reaccions en el govern del Botànic. Sense anar més lluny, el president Ximo Puig ha sentenciat des de Finlàndia -on es troba de viatge institucional- que si és possible millorar el 'cupo' basc, “s'ha de resoldre d'una vegada per sempre el finançament autonòmic”, i especialment, el de la comunitat “pitjor finançada”. Així, ha defensat la necessitat de garantir una “suficiència financera” per a les comunitats i la “igualtat” entre els ciutadans.

Per això ha exigit que no hi haja “ni un minut de demora” en la reforma del sistema de finançament, donant continuïtat a l'acord aconseguit en el cas del País Basc amb la resta de comunitats: “L'única cosa que vull és que es garantisca la igualtat entre els ciutadans i la singularitat entre territoris”.

Compromís, indignat

Si el cap del Consell ha demanat que aqueix acord s'estenga a la resta d'autonomies, Compromís, a través de la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha mostrat la seua indignació amb les negociacions entre Partit Popular i PNB: “És un greuge comparatiu entre territoris i una nova discriminació cap als valencians”.

Ferrando ha exigit el Govern de Rajoy i Montoro que tracte els valencians “igual que els bascos”, ja que ha recordat que la Comunitat Valenciana està “a la cua de les inversions” i és “víctima durant anys” d'un sistema de finançament “injust”. “Cristóbal Montoro compra amb els nostres diners els vots dels nacionalistes bascos”, ha dit.

A més, ha recordat l'infrafinançament que pateixen els valencians, amb un deute històric que ja supera els 16.000 milions d'euros: “Aquest acord és una demostració més que a Espanya hi ha ciutadans de primera i de segona per al PP, que posa davant els interessos de partit en l'equilibri territorial al benestar de les persones o la justícia fiscal”.

Finalment, la secretària autonòmica s'ha referit a la diferència de tracte fiscal entre les comunitats forals basca i navarresa i la resta d'autonomies: “Trenca el principi de solidaritat territorial”. Per això, ha apuntat la necessitat que s'òbriga el debat sobre el sistema del contingent basc.

Etiquetas
stats