eldiario.es

9

Un diputat del PP ‘aplaudeix’ la “valentia” de C’s, PSPV i Podem per haver enviat dones a debatre sobre la llengua

Els populars es queden sols en el seu enèsim intent de ressuscitar la polèmica lingüística

La resta dels grups lamenten la “pèrdua de temps” que suposa debatre reiteradament la qüestió lingüística i que així s’impedisca “treballar per a solucionar els problemes reals” de la gent

Jorge Bellver, portavoz adjunto del PP en les Corts valencianes

Jorge Bellver, portaveu adjunt del PP a les Corts

Va ocórrer amb la llei de senyals d’identitat, amb el model de plurilingüisme de Vicent Marzà, amb el mandat marc de la televisió pública… els fantasmes del catalanisme no deixen dormir els diputats del Partit Popular valencià. S’ha perdut ja el compte de la quantitat de vegades en què el partit ha intentat ressuscitar la polèmica lingüística.

Encara que fora de la Comunitat als seus representants els “fa igual” si valencià i català són la mateixa llengua o no, i consideren que hi ha assumptes més importants per a debatre, en les Corts valencianes mantenen aquesta obsessió. Aquest dimecres, el parlament valencià ha debatut per enèsima vegada una proposició no de llei en què el PP insta el Consell a defensar el valencià com a llengua pròpia diferent del català. La PNL sorgeix, com el text reconeix, arran de la petició del Tribunal Superior de Justícia de Madrid al Consell de les Llengües perquè responga a un lletrat de Barcelona, que va demanar explicacions per la distinció que fan les webs de l’Administració per a triar idioma.

Basant-se en aquesta petició, els diputats de les Corts Valencianes han mantingut un debat de més de dues hores sobre si el català i el valencià són la mateixa llengua o no. Només una filòloga ha participat en aquesta discussió, més pròpia del seu camp que el de la política, la diputada socialista Eva Alcón, que ha demanat al Consell “no donar suport mai a aquesta defensa per no fer-nos sentir vergonya”.

Tots els grups han rebutjat la proposta del PP, fins i tot Ciutadans, que no havia aclarit la seua posició sobre això i és ferm enemic del ‘catalanisme’. De la mateixa manera, han lamentat invertir mig matí de debat parlamentari a ressuscitar vells conflictes i no a treballar per a solucionar “els problemes reals de la gent”.

El diputat que ha defensat aquesta PNL, Jorge Bellver, ha manifestat la seua sorpresa perquè la resta dels partits –llevat de Compromís–- hagen enviat dones a intervenir sobre un tema incòmode com la llengua, un fet que, a parer seu, caldria aplaudir. “Vull reconéixer la valentia de les dones per defensar una posició que és molt incòmoda”, ha dit el diputat. El comentari ha causat malestar en la resta de l’hemicicle i, en el moment de la votació, les diputades de Podem, Compromís, PSPV i Ciutadans han ironitzat sobre si les dones presents en la cambra podien votar o si necessitaven cap mena de permís.

En acabar la votació, un grup de joves que escoltaven des de la tribuna han tret una pancarta amb el text “Parlem valencià, mai català”, una senyera, i han aücat els diputats dient-los “traïdors”, entre aplaudiments del PP.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha