Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Interior impedeix a Ada Colau presentar-se amb el nom Guanyem Barcelona a les municipals

Ada Colau, portaveu de Guanyem Barcelona

Aitor Riveiro

Ada Colau no podrà encapçalar una candidatura que es digui Guanyem Barcelona. Almenys de moment. El Ministeri de l'Interior ha negat a la iniciativa que encapçala la exportaveu de la PAH la inscripció d'un partit polític amb aquesta denominació i exclusivament per a les eleccions municipals del 24 de maig. Guanyem intentava així esquivar la baralla legal que manté des de la tardor amb un regidor català que va registrar el partit Guanyem a nivell estatal per després oferir cedir el nom a canvi d'un lloc directiu.

Guanyem ha intentat una maniobra desesperada mentre es resol la batalla jurídica per la propietat de la marca genèrica: registrar Guanyem Barcelona i circumscriure'l únicament a la capital catalana. Interior va respondre al desembre amb una resolució d'esmena en la qual deia a Guanyem que, per inscriure's, havia de canviar la denominació i el logotip del partit. És a dir, no ser Guanyem.

La decisió d'Interior, que no ha respost a les sol·licituds d'informació d'eldiario.es, no es pot recórrer.

Fonts jurídiques consultades per eldiario.es consideren que les resolucions d'esmena estan pensades per corregir qüestions formals en la documentació que es presenta davant el registre (informació incompleta en els estatuts, per exemple), però no per dirimir la propietat d'una determinada denominació que és, segons la seva opinió, el que està fent Interior.

Aquest últim capítol es suma a la llarga pugna que Guanyem manté oberta amb Interior per recuperar una denominació que la iniciativa va emprar per primera vegada el juny de 2014. A l'agost, després de definir els principis que regirien Guanyem, van acudir al Registre de Partits Polítics a inscriure's. La sorpresa va ser que se'ls havia avançat un regidor de anta Maria de Palautordera, Julián de Fabià. Posteriorment, es va reunir amb els promotors de Guanyem per oferir cedir la marca a canvi de formar part de la direcció d'una mena de coordinadora estatal de totes les iniciatives Ganemos que han sorgit per tot Espanya en els últims mesos.

De Fabià va registrar el partit Ganemos a nivell estatal “així com totes les denominacions que incloguin el nom relacionant-lo amb localitats o àrees geogràfiques de l'Estat i el seu equivalent en totes les llengües oficials”. Això suposarà un problema no només per Guanyem, sinó per a la resta d'iniciatives similars.

Per al registre, de Fabià va utilitzar dades falses. Per exemple, va usar una nau abandonada de l'empresa Agbar situada a les proximitats de la Sagrada Família com a seu del partit. Avui, aquesta direcció segueix apareixent en el registre com l'oficial de Ganemos, tot i que Agbar ha assegurat no tenir cap relació amb el regidor i malgrat haver anunciat accions judicials contra ell.

Interior va assegurar al desembre a eldiario.es que tot el registre del partit fantasma Ganemos “s'ha desenvolupat amb normalitat, seguint la llera habitual”.

Etiquetas
stats