Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Companyes, amunt la xarxa, ni una menys”

Manifestació feminista del 25 de novembre

Xavier Puig i Sedano

“El silenci és la por que hi ha entre agressió i agressió” etziba una noia des de dalt de l'escenari, es posa el saxo entre els llavis i comença a tocar la cançó de la banda sonora de La llista de Schindler. Cinc dones es comencen a passar un cabdell de fil mentre criden diversos noms. Són els de les 89 dones que han estat assassinades el darrer any a l'Estat espanyol víctimes de la violència masclista. Mentre una d'elles segueix encadenant noms des de dalt de l'escenari, diversos cabdells comencen a rodar per la plaça de Sant Jaume de Barcelona on s'apleguen les més de 4000 manifestants que han participat de la manifestació convocada per la plataforma Novembre Feminista en motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones.

Una teranyina blanca uneix les persones que són a la plaça. “Companyes, amunt la xarxa, companyes, ni una menys” repeteix fermament la locutora des de dalt de l'escenari fins que el crit es torna unànime. El saxo toca la processional Pavane de Fauré.

Amb aquesta acció s'ha volgut posar fi a la manifestació que ha començat a un quart de vuit del vespre a la Rambla de Canaletes sota el lema 'Contra les violències masclistes, autodefensa feminista'. “Moltes violències masclistes es viuen de forma individual, però és un problema del sistema, volem fer una ocupació col·lectiva del carrer com un desafiament als poders públics i la societat perquè s'impliquin”, explicava a l'inici de la manifestació Montse Benito, membre de Ca la Dona, un dels col·lectius al voltant dels quals s'estructura Novembre Feminista, el paraigües amb què s'ha convocat la protesta. Benito ha remarcat que la jornada d'aquest dimecres també volia tenir un pensament per l'actual situació de conflicte mundial: “no volem ni una pau que ens suprimeixi ni una guerra que ens oprimeixi, amb les dones com a moneda de canvi”.

La manifestació, en la que s'hi han pogut veure membres dels diferents partits de l'esquerra així com sindicats i organitzacions estudiantils, ha enfilat el carrer Fontanella per després baixar la Via Laietana fins a girar en direcció la plaça de Sant Jaume. Durant la marxa s'han sentit proclames com: “la nit és nostra, cap agressió sense resposta”, “davant el dubte, tu la vídua” o “la talla 36 m'apreta el clítoris”. Mentre la manifestació avançava, algunes de les participants enganxaven a les parets retalls de notícies de diaris on assenyalaven casos de violència masclista en que els mitjans parlaven de dones mortes. El retolador vermell s'encarregava de remarcar que havien estat assassinades.

La plaça de Sant Jaume ha rebut la manifestació amb els edificis de la Generalitat i l'Ajuntament il·luminats de lila. Les espelmes s'han anat aplegant davant de l'escenari on s'ha fet el record a les víctimes. “Les dones són usades com a motí de guerra, víctimes de totes les cares de la violència” es sentia per megafonia mentre els darrers manifestants arribaven a la plaça.

La lectura del manifest ha anat a càrrec de diverses veus que assenyalaven el “sistema heteropatriarcal com origen de totes les violències” i denunciaven la no responsabilització dels agressors. “No prendre mesures és una forma més de violència”, deien fent al·lusió a l'administració. També s'ha volgut posar de manifest la discriminació de les dones tant en l'àmbit laboral com sanitari i educatiu i s'han reivindicat diferents lluites com la de les treballadores d'Eulen, l'oposició al TTIP o les Mujeres del Maiz d'Ecuador.

L'acte ha acabat amb un minut de silenci i centenars de mans alçades fent el símbol feminista unint els dits índex i polze d'ambdues mans.

Etiquetas
stats