Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
¿Cómo ha votado cada municipio de Catalunya desde 1980? La evolución de cada partido
La acampada por Gaza culmina su segunda semana: “Seguiremos hasta que nos escuchen”
Opinión - Eurovisión y Europa, hundidas de la mano. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

El dret a decidir ja és historia

Siscu Baiges

Després de la renúncia del president de la Generalitat a enfrontar-se a les conseqüències de convocar la consulta aprovada pel seu Govern, ERC, ICV-EUiA i les CUP, el 12 de desembre de l’any passat, i de l’exigència de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural que es convoquin eleccions plebiscitàries en menys de tres mesos perquè el nou Parlament proclami la independència de Catalunya, el dret a decidir ja no serà més motiu de debat.

Durant aquests mesos la reivindicació més compartida per la majoria dels catalans (un 80% segons algunes estimacions) era la de votar quin tipus de relació volen mantenir amb Espanya. Certament, la voluntat de votar ha estat promoguda i quasi que abduïda pels partidaris de la independència. Dels cinc grups polítics implicats en l’acord per la convocatòria inicial del 9N, tres són declaradament independentistes: Convergència, ERC i les CUP (aquests amb la peculiaritat de defensar, alhora, la independència dels Països Catalans).

Unió Democràtica i iCV-EUiA no són independentistes i s’entén que no s’hagin sumat a la nova proposta de consulta, que el propi president planteja com una avantsala d’unes eleccions plebiscitàries, com les que li exigeixen Òmnium Cultural i l’ANC.

Òmnium Cultural deia fins fa ben poc que “Votar és normal”. Els partits que no veien clara la consulta deien que votar ja s’ha fet moltes vegades a Catalunya des de que hi ha democràcia. La previsible convocatòria electoral dóna la raó a ambdós.

El Partit Nacional Escocès va plantejar la convocatòria d’un referèndum per separar-se de la Gran Bretanya després d’aconseguir la majoria absoluta a les eleccions de 2011. Si la votació a Catalunya dóna una majoria suficient als partidaris de la independència podran al·ludir a l’exemple escocès per reclamar la celebració d’un referèndum que la faci contempli. Aleshores sí que la pilota estarà definitivament a la teulada del Govern espanyol.

Passi el que passi, i poden passar moltes coses, el que està clar és que “el dret a decidir”, que ha servit pel que ha servit, ha passat a la història.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats