Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Domènech donaria un lloc a la Mesa del Congrés a Convergència o ERC a canvi de la presidència

Xavier Domènech a la tribuna del Congrés

elDiario.es Catalunya

Jornada de reunions perquè els partits polítics decideixin qui presidirà el Congrés dels Diputats aquesta legislatura. En Comú Podem ha insistit aquest dilluns en l'oferta perquè Xavier Domènech lideri la Mesa del Congrés, malgrat l'escepticisme mostrat aquest diumenge per ERC i Convergència. Domènech ha ofert un dels llocs de la Mesa als partits independentistes, i ha assegurat que facilitaria la formació de grup propi pels convergents (reglament en mà no podrien formar-lo). “Ahir vam parlar amb el PSOE i al llarg del dia d'avui tindrem reunions. Està tot molt obert”, ha augurat Domènech, que ha vist “factible” presidir la Cambra.

L'operació plantejada per En Comú Podem, amb l'aval de les altres confluències i Unidos Podemos, no té una sortida fàcil. Per començar, els partits independentistes han retret a En Comú les formes amb què ha presentat l'oferta. No han donat un 'no' rotund, però d'entrada no ho veuen amb bons ulls. “Estem sorpresos perquè ens han interpel·lat per Twitter. Per què no queden amb nosaltres?”, s'ha preguntat el líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, a Catalunya Ràdio.

Rufián també ha sortit en defensa del Partit Demòcrata Català (PDC), que el 26J es va presentar amb el seu antic nom de Convergència. El republicà ha criticat En Comú Podem per titllar de “màfia” a CDC durant la campanya i ara buscar el seu suport per presidir el Congrés.

Mentre Rufián criticava als d'Ada Colau, Domènech ha explicat a RAC-1 que ha parlat sobre l'operació per presidir el Congrés amb el líder de Convergència al Congrés, Francesc Homs, amb Joan Tardà (ERC) i amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. També ha assegurat que Pablo Iglesias i Puigdemont han estat negociant.

“Estem fent política i la situació s'ha de desbloquejar”, ha afirmat Domènech, que ha posat èmfasi en la possibilitat que CDC o ERC tinguin un representant a la Mesa de la Cambra per refer els “ponts trencats” entre el Govern de Junts pel Sí i el Govern i altres institucions de l'Estat.

Perquè Domènech sigui president del Congrés, necessita els vots afirmatius dels partits independentistes i del PNB –que preveu abstenir-se. L'estratègia d'En Comú passa per superar al candidat del PSOE a la primera votació (Domènech sumaria 88 vots si aconsegueix el suport de CDC i ERC, per 85 el candidat socialista a presidir el Congrés). Així, en la segona votació, el PSOE hauria de triar entre donar el seu suport al candidat del PP o a Domènech. D'altra banda, el líder d'ECP ha dit que Ciutadans està negociant perquè PP i PSOE donin suport al seu candidat a presidir el Congrés, Ignacio Prendes.

Etiquetas
stats