Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Oriol Junqueras situa els pressupostos al centre del debat sobre la qüestió de confiança

Oriol Junqueras al Parlament de Catalunya durant el debat dels pressupostos

Arturo Puente

A falta de poc més d'un mes perquè el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmeti a una qüestió de confiança davant del Parlament, el vicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha col·locat el projecte de pressupostos, desencadenant de la crisi de govern, al centre del debat sobre la viabilitat de la legislatura. Segons el d'Esquerra, no tindria sentit que la CUP reafirmés el seu suport al president, i per tant a l'Executiu de Junts pel Sí, si després torna a bloquejar els pressupostos proposats pel seu departament, que es preveuen per a octubre.

El vincle entre qüestió de confiança i aprovació dels pressupostos planeja des del propi anunci del president, però fins ara el cap econòmic del Govern havia evitat aterrar-lo. Fins aquest dijous, quan el conseller d'Economia ha fet indissolubles els dos assumptes. “Si la qüestió de confiança ha de permetre donar continuïtat a la legislatura que ens ha de portar a la independència, és evident que d'una manera o altra ha d'anar lligad als pressupostos”, ha considerat Junqueras en una entrevista a TV3.

El vicepresident és conscient que l'escull més complicat que l'independentisme té per davant no és la qüestió de confiança sinó, precisament, els comptes. La CUP ha donat sobrades mostres de tenir intenció d'avalar la continuïtat de Puigdemont, amb l'únic requisit que aquest convoqui un referèndum d'autodeterminació per al qual no té competències, i ERC no es resisteix a utilitzar aquesta inèrcia per fer que els anticapitalistes avalin també la llei econòmica.

El problema és que els anticapitalistes han donat tantes mostres de tenir interès en votar favorablement a la qüestió de confiança com de tenir molt poca voluntat d'acceptar un projecte de comptes igual que el rebutjat el juny passat. La CUP no ha parat d'explicar durant l'estiu que si la qüestió de confiança inclou el referèndum tindrien fàcil votar a favor, ja que tenen un mandat en aquest sentit de la seva última assemblea nacional. Per contra, si es lliga la continuïtat de Puigdemont als pressupostos, asseguren que haurien de tornar a les assemblees per sotmetre-ho a votació.

Calendari de la CUP

L'argument esgrimit per Esquerra, que presumeix d'un augment de la despesa sense precedents en els últims anys, no és suficient per a la formació anticapitalista, que manté les seves reclamacions centrals, com que el projecte de llei d'acompanyament ja surti de l'Executiu amb canvis en els impostos o que s'incompleixi el sostre de dèficit imposat pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Aquestes pretensions són, però, rebaixades pel departament d'Economia, on no es preveuen canvis de profunditat en el projecte que Junqueras tornarà a portar a la Cambra a l'octubre. El secretari d'Economia, Pere Aragonès, ja ha deixat clar que els comptes no poden incórrer en més dèficit i que és urgent que s'aprovin per poder dur a terme projectes clau per a l'independentisme, com la futura Hisenda pròpia.

Per tot això, Junqueras reclama a la CUP que “almenys” permeti debatre el projecte al Parlament, sense interposar una moció a la totalitat. A més, es mostra obert a introduir en els pressupostos una partida per al referèndum d'autodeterminació, una concessió que no obstant això podria comportar la impugnació dels comptes, com ja ha anunciat el PP.

A la recerca de la complicitat de CSQEP

En vista de les dificultats que la majoria independentista pot tornar a trobar-se a l'octubre, Junqueras ha llançat un gest de complicitat a Catalunya Sí que es Pot, a qui els demana, com a la CUP, no bloquejar els comptes. L'argument del vicepresident és, a més de la reciprocitat del suport d'ERC als comptes d'Ada Colau a l'ajuntament barceloní, el compromís sobiranista de la marca morada.

En un article publicat aquest dijous al diari El Punt Avui, Junqueras fa un al·legat a favor d'un referèndum convocat des de les institucions catalanes, mirant de seduir a l'espai d'En Comú. “Si no ens permeten acordar un referèndum el farem des de Catalunya en ús de la majoria social i democràtica que ens avala”, assegura, ja que “amb els companys de Barcelona en Comú no només ens agermana un alt sentit de la justícia social, sinó, per sobre de tot, una fraternitat democràtica i republicana, sabedors com som que la República Catalana és compatible amb una República a Espanya, en una convivència amistosa entre ambdues”.

Per tot això, Junqueras reclama a les formacions sobiranistes i d'esquerres, la CUP i CSQEP, que permetin debatre sobre els pressupostos al Parlament, cosa que “no condiciona el sentit del vot final”. Sembla que el d'ERC torna a l'estratègia ja emprada durant l'última negociació dels pressupostos, la primavera passada, quan el vicepresident va complir amb el compromís amb Convergència de no tocar els impostos a les rendes més altes en el projecte inicial, mentre fiava a la tramitació parlamentària poder dur a terme alguns ajustaments impositius per satisfer els seus possibles socis.

Etiquetas
stats