Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Vigilants de les institucions

Ponents després de la conferència inagural del Free Culture Forum

Blanca Blay

“La lluita contra la corrupció és molt solitària, volem trencar amb aquesta solitud”, ha dit Simona Levi a l'inici de la presentació del Grup Ciutadà contra la Corrupció que s'ha fet aquest dissabte a Barcelona, en el marc del Free Culture Forum (FCF), el Fòrum Internacional de Cultura Lliure. La plataforma neix prenent com a referència una plataforma similar ja creada però en l'àmbit de Catalunya, el Grup Ciutadà contra la Corrupció a Catalunya, i vol ser més una coordinadora que no pas un nou grup, segons ha dit Levi, directora d'Xnet, un grup d'activistes que treballen des del 2008 en diferents camps relacionats amb la democràcia en xarxa.

Aquesta iniciativa prèvia d'un grup català anticorrupció, que ha creat projectes com Llums i Taquígrafs, sorgia sobretot contra la corrupció i una realitat encara més perversa: la impunitat, ha explicat David Fernàndez, ex-president de la Comissió Parlamentària sobre el Cas Pujol com a diputat de la CUP. “Llums i taquígrafs és una memòria antídot contra la corrupció”, ha assegurat ja que la plataforma recull milers de casos de corrupció i vol ser una mena d'observatori.

La idea ara és que diferents plataformes, persones i iniciatives ciutadanes que ja treballen per vigilar les institucions, com per exemple Xnet, 15MpaRato, Acción Cívica o Audita Sanidad entre d'altres, puguin intercanviar informació, que es posi una base de dades perquè la informació arribi més ràpid. “La gran majoria de casos de corrupció a l'estat espanyol han estat destapats pels ciutadans, no per les institucions”, ha emfasitzat l'activista Simona Levi. Així, s'espera replicar el grup català però a nivell estatal.

Entre els objectius de la nova plataforma estatal hi ha el d'optimitzar i accelerar el treball de cadascun dels actors, garantir el dret a la informació de l'opinió pública i facilitar els canals per la col·laboració ciutadana així com també amplificar la pressió ciutadana sobre les institucions còmplices.

Reivindiquen mesures per protegir els 'alertadors'

Un altre dels objectius que han ressaltat aquest dissabte els diferents impulsors és el de protegir als denunciants o alertadors que decideixen denunciar la corrupció, ja que quan ho fan molts es troben desemparats. “La llei de transparència no contempla cap protecció de l'alertador”, ha lamentat David Fernàndez.

“Hem elaborat un decàleg perquè ningú tingui por a denunciar la corrupció”, ha explicat Ana Garrido, una de les primeres denunciants del cas Gürtel i que va haver d'emigrar temporalment fora d'Europa. Un altre dels que han participat en la presentació és Fernando Urruticoechea, funcionari públic de l'estat, concretament secretari interventor, que reivindica que s'empari normativament als funcionaris perquè no se'ls pugui obrir expedients disciplinaris (com en el seu cas) per denunciar irregularitats.

En la ronda de preguntes dels assistents els diferents impulsors han coincidit a assegurar que estem vivint un canvi d'era i a destacar la importància que té que els ciutadans s'involucrin en la vigilància de les institucions. “Cap poder es posa límits ell mateix, més important que la transparència és la participació ciutadana”, ha dit Fernàndez que ha rescatat les paraules del periodista d'investigació Xavier Vinader, mort el passat mes d'abril. “Deia sempre que la lluita contra la corrupció és fonamentalment ètica, política i cultural i no només policial i judicial”, ha recordat.

Etiquetas
stats