Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Així és la reforma del reglament del Parlament de JxSí i la CUP que C's i PP portaran al Constitucional

Jordi Turull, Carles Puigdemont i Xavier Garcia Albiol a l'hemicicle durant el darrer ple del curs passat

Oriol Solé Altimira

L'últim ple del Parlament del curs tindrà el seu punt fort aquest dimecres a la tarda quan, si no hi ha un gir d'última hora, Junts pel Sí i la CUP aprovaran la reforma del reglament de la Cambra que han promogut. La modificació, criticada tant per l'oposició com pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE, el Constitucional català), permetria tramitar per la via ràpida la llei de ruptura i la del referèndum, aquesta última entre finals d'agost i principis de setembre.

Els debats sobre els canvis al reglament han durat cinc mesos i s'han dut a terme a porta tancada i amb el rebuig de l'oposició. D'entre la vintena d'articles que es canviaran, que afecten les vacances, els horaris i la conciliació dels diputats o les comissions d'investigació del Parlament, el quid de la qüestió està en l'article 135.

Aquest article regula la tramitació per lectura única, i amb el canvi es pretén que, a petició d'un sol grup, una proposició de llei es pugui portar directament al ple sense passar pel seu debat en comissió. En altres paraules, el canvi normalitza un procediment parlamentari extraordinari i de màxima urgència que escurça els terminis del debat i restringeix la presentació d'esmenes per part de l'oposició.

Fins ara només podien fer servir la lectura única el Govern amb un projecte de llei o la unanimitat de tots els grups parlamentaris si es tractava d'una proposició de llei. El CGE no va qüestionar la constitucionalitat del canvi al reglament –la lectura única s'usa tant al Congrés com en diverses cambres autonòmiques–, tot i que va retreure que es vulgui utilitzar per lleis de tanta importància com les independentistes. En aquest sentit, va dictaminar que la lectura única només s'hauria de fer servir en normes “d'escassa rellevància política”.

Si el nou reglament s'aprova tal i com ha sortit de la comissió, la tramitació d'una proposició de llei per lectura única, sigui quina sigui, la podrà demanar un sol grup i haurà de ser validada pel ple del Parlament prèvia reunió de tràmit de la Junta de Portaveus. Amb tot, tant JxSí com l'oposició mantenen vives esmenes a l'article 135 que podrien canviar el seu articulat després del ple d'aquest dimecres.

Les esmenes de l'oposició van en la línia del dictamen del CGE i busquen diluir la 'via exprés' parlamentària que JxSí i la CUP han introduït en l'article 135. Per exemple, Ciutadans proposa la possibilitat de sol·licitar un dictamen al CGE quan un grup vulgui fer servir la lectura única, i el PSC reclama un termini de set dies per poder presentar esmenes als textos que es debatin per aquesta via. L'objectiu comú és posar més tràmits perquè les lleis independentistes no es puguin aprovar en un dia i sense pràcticament debat.

JxSí també ha presentat una esmena a l'article 135 en què assenyala que la lectura única amb les proposicions de llei es farà servir “sempre que la seva naturalesa ho aconselli o la simplicitat de la seva formulació ho permeti”. Fonts parlamentàries consultades han assenyalat que l'esmena de JxSí és prou ambigua (posa dues condicions, però no que s'hagin de complir totes dues) perquè les lleis de ruptura i del referèndum es puguin tramitar igualment per lectura única.

Aquest dimarts cap representant de JxSí ha donat l'habitual roda de premsa dels dimarts. Per la seva banda, la diputada de la CUP Mireia Boya ha donat el vistiplau a la reforma argüint el futur del procés sobiranista. “La lectura única no és la nostra opció preferida, però volem el referèndum sí o sí, per la qual cosa cal utilitzar qualsevol mecanisme democràtic que permeti aprovar la llei corresponent”, ha asseverat.

Un cop s'aprovi la reforma del reglament, la intenció de JxSí i la CUP és registrar la llei del referèndum al Parlament divendres o dilluns. També preveuen explicar –que no tramitar– la llei de transitorietat jurídica, l'anomenada llei de ruptura, tot i que encara està per decidir si la presentació d'aquesta norma i el registre de la de l'1-O es fan de forma simultània. En qualsevol cas, la norma del referèndum s'aprovarà després de l'estiu –s'estudia que sigui la primera setmana de setembre, just abans de la Diada.

Ciutadans i PP ho portaran al TC

Ciutadans, partit que lidera l'oposició, i el PP han sortit en tromba en contra de la reforma i ja han anunciat que interposaran un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional perquè, al seu parer, el canvi limita els seus drets com a diputats.

El portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, ha qualificat la reforma de “salvatjada parlamentària”, mentre que el líder del PP català, Xavier García Albiol, l'ha definida com una “cacicada”. Per la seva banda, la portaveu del PSC, Eva Granados, ha explicat que, de moment, no portaran la reforma del reglament al TC, però sí que emprendrien mesures si finalment es tramiten les lleis de ruptura i del referèndum per lectura única.

Qui sí que ha aplaudit la reforma és el diputat no adscrit expulsat de JxSí i del PDECat per la seva imputació pel cas del 3%, el també exconseller Germà Gordó. Tot això malgrat que Gordó i la resta de diputats, amb els canvis, podrien haver de començar a treballar a partir del 15 d'agost i no l'1 de setembre com fins ara. El procés sobiranista no s'agafa ni un mes de vacances.

Etiquetas
stats