Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique

Una delegació viatjarà a Colòmbia per fiscalitzar l'impacte social de l'empresa catalana TCB

El port de Buenaventura

elDiario.es Catalunya

Quin és l'impacte social i ambiental que tenen les empreses catalanes a l'exterior? Quina és la marca Barcelona que s'exporta a alguns països? A Buenaventura, Colòmbia, l'actuació de la filial del Grup Transports de Contenidors de Barcelona (TCB), TCBuen, que opera al port de la ciutat, preocupa des de fa temps a alguns actors locals. L'acusen d'estar implicada en la vulneració dels drets humans. Arran d'aquestes denúncies, del 27 d’abril al 2 de maig una delegació catalana formada per representants d’organitzacions de la societat civil i d’institucions catalanes visitarà Buenaventura, on es reunirà amb entitats i associacions locals.

Buenaventura és un enclavament estratègic per a les exportacions del país, legals i il·legals, i per això és un territori en disputa constant de grups armats il·legals. La privatització del port els anys 90, i la posterior arribada de projectes d'expansió portuària, van facilitar un creixement exponencial de la violència, produïda principalment per grups criminals i/o neoparamilitars. Només de 1990 a 2014 s'hi van cometre 5.047 assassinats -la ciutat té una població de 400.000 persones.

La Taula Catalana per Colòmbia i Lafede.cat han investigat les denúncies presentades per organitzacions colombianes contra el Grup TCB -Terminals de Contenidors de Barcelona i ja l'any passat van portar a Catalunya una delegació colombiana i van organitzar diferents activitats perquè els membres d’aquesta delegació expliquessin les dades i denúncies contingudes a l’Informe «Setge a les comunitats. Els impactes d’una empresa catalana, Grup TCB, a Buenaventura, Colòmbia». Després que representants de l’església, la política i les comunitats afectades de Buenaventura expliquéssin al Parlament de Catalunya com els plans de desenvolupament econòmic i urbanístic per a la ciutat portuària estan generant situacions de violència, amb la participació, directa o indirecta, d’empreses catalanes, ara una delegació catalana visitarà la ciutat colombiana. Entre les activitats previstes hi ha la d'assistir a l'Audiència pública «Víctimes del desenvolupament i estat de coses inconstitucionals», que convoca la Comissió de Drets Humans del Senat de la República de Colòmbia i diferents organitzacions socials de la ciutat.

La delegació estarà formada per la presidenta i vicepresident de la Taula Catalana per Colòmbia Michela Albarello i Tono Albareda - que són també, respectivament, directora de la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO de Catalunya i vicepresident de Lafede.cat-, Tica Font, directora de l'Institut Català Internacional per la Pau; Julián Artacho, representant a Colòmbia de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; Gabriela Serra, parlamentària de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP); Joan Maria Soler, vicepresident de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona; Josep Maria Fisa, representant de l'arquebisbe de Barcelona i de Justícia i Pau i Amaia García, coordinadora de la Taula Catalana per Colòmbia. Dues periodistes, una en representació d'eldiario.es i una altra de la revista 5w faran seguiment de la visita.

La polèmica al voltant de TCB s'estén a Guatemala

El cas de Buenaventura, però, no és l'únic en què les inversions de TCB han estat objecte de polèmica. Recentment, l'empresa ha estat també vinculada a un escàndol de pagaments de suborns a Guatemala. La seva filial a Guatemala, Terminal de Contenedores Quetzal (TCQ), ha estat acusada de pagar 26 milions d’euros en comissions a canvi d’un contracte públic. Els membres de la delegació intentaran confirmar si altres empreses catalanes podrien tenir interessos a Buenaventura, ja que fonts colombianes apunten que Aigües de Barcelona hauria comprat l'empresa municipal Sociedad de Acueducto y Alcantarillado de Buenaventura.

Etiquetas
stats