Una delegació viatjarà a Colòmbia per fiscalitzar l'impacte social de l'empresa catalana TCB
Quin és l'impacte social i ambiental que tenen les empreses catalanes a l'exterior? Quina és la marca Barcelona que s'exporta a alguns països? A Buenaventura, Colòmbia, l'actuació de la filial del Grup Transports de Contenidors de Barcelona (TCB), TCBuen, que opera al port de la ciutat, preocupa des de fa temps a alguns actors locals. L'acusen d'estar implicada en la vulneració dels drets humans. Arran d'aquestes denúncies, del 27 d’abril al 2 de maig una delegació catalana formada per representants d’organitzacions de la societat civil i d’institucions catalanes visitarà Buenaventura, on es reunirà amb entitats i associacions locals.
Buenaventura és un enclavament estratègic per a les exportacions del país, legals i il·legals, i per això és un territori en disputa constant de grups armats il·legals. La privatització del port els anys 90, i la posterior arribada de projectes d'expansió portuària, van facilitar un creixement exponencial de la violència, produïda principalment per grups criminals i/o neoparamilitars. Només de 1990 a 2014 s'hi van cometre 5.047 assassinats -la ciutat té una població de 400.000 persones.
La Taula Catalana per Colòmbia i Lafede.cat han investigat les denúncies presentades per organitzacions colombianes contra el Grup TCB -Terminals de Contenidors de Barcelona i ja l'any passat van portar a Catalunya una delegació colombiana i van organitzar diferents activitats perquè els membres d’aquesta delegació expliquessin les dades i denúncies contingudes a l’Informe «Setge a les comunitats. Els impactes d’una empresa catalana, Grup TCB, a Buenaventura, Colòmbia». Després que representants de l’església, la política i les comunitats afectades de Buenaventura expliquéssin al Parlament de Catalunya com els plans de desenvolupament econòmic i urbanístic per a la ciutat portuària estan generant situacions de violència, amb la participació, directa o indirecta, d’empreses catalanes, ara una delegació catalana visitarà la ciutat colombiana. Entre les activitats previstes hi ha la d'assistir a l'Audiència pública «Víctimes del desenvolupament i estat de coses inconstitucionals», que convoca la Comissió de Drets Humans del Senat de la República de Colòmbia i diferents organitzacions socials de la ciutat.
La delegació estarà formada per la presidenta i vicepresident de la Taula Catalana per Colòmbia Michela Albarello i Tono Albareda - que són també, respectivament, directora de la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO de Catalunya i vicepresident de Lafede.cat-, Tica Font, directora de l'Institut Català Internacional per la Pau; Julián Artacho, representant a Colòmbia de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; Gabriela Serra, parlamentària de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP); Joan Maria Soler, vicepresident de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona; Josep Maria Fisa, representant de l'arquebisbe de Barcelona i de Justícia i Pau i Amaia García, coordinadora de la Taula Catalana per Colòmbia. Dues periodistes, una en representació d'eldiario.es i una altra de la revista 5w faran seguiment de la visita.
La polèmica al voltant de TCB s'estén a Guatemala
El cas de Buenaventura, però, no és l'únic en què les inversions de TCB han estat objecte de polèmica. Recentment, l'empresa ha estat també vinculada a un escàndol de pagaments de suborns a Guatemala. La seva filial a Guatemala, Terminal de Contenedores Quetzal (TCQ), ha estat acusada de pagar 26 milions d’euros en comissions a canvi d’un contracte públic. Els membres de la delegació intentaran confirmar si altres empreses catalanes podrien tenir interessos a Buenaventura, ja que fonts colombianes apunten que Aigües de Barcelona hauria comprat l'empresa municipal Sociedad de Acueducto y Alcantarillado de Buenaventura.