Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

El PSOE bizantí

Gabriel Colomé

Professor de Ciència Política i exregidor del PSC a l'Ajuntament de Barcelona —

Em sembla molt interessant el debat intern que s'ha apoderat en el si del PSOE. Recorda les disquisicions filosòfiques dels bizantins mentre els turcs assetjaven Constantinoble. Potser la gestora i la no triada secretària general no s'han adonat que els turcs estan envoltant el PSOE bizantí. Tot això arran de la decisió del Comitè Federal del dia 23 d'octubre que va aprovar el suïcidi col·lectiu dels socialistes. Va ser pel PSOE, parafrasejant Roosevelt, “el dia de la infàmia”.

El debat bizantí se centra entre abstenció imperativa o abstenció tècnica. Matís important. En el primer cas, els conspiradors palatins volen liquidar políticament el secretari general, escollit per les bases, font de la seva legitimitat, per impedir la seva tornada a la palestra. Un altre argument és fal·laç.

Seria com si estiguéssim veient la tercera pel·lícula d''El Senyor dels Anells'. Si Ferraz és Mordor ara, la gestora intenta, per tots els mitjans, evitar el Retorn del Rei. Per tant, no permetran que Sánchez voti 'no' sense conseqüències i, per això, no hi haurà abstenció tècnica. De passada, el PSOE meridional entra en conflicte amb el PSC i ajusta les rosques de la disciplina parlamentària.

Els bizantins volen el PSC com si fos la CSU de Baviera i la seva relació independent amb la CDU. Amb això la catifa vermella cap a la secretaria general es va desplegant sense obstacles. En lògica bizantina, la no presència del PSC al PSOE, elimina 18.000 afiliats–votants de les primàries i 100 delegats al Congrés federal.

Però, si seguim l'estratègia bizantina és evident que tot el pla conspiratiu està ordit des de fa temps. No s'improvisa sobre la marxa, llevat que siguis Indiana Jones. I si em permeten la gosadia, el focus s'ha de fixar en els tres tenors: Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba. Els basileus de Constantinoble.

Quin és el problema que té la gestora en aquests moments? La rebel·lió de les bases. No atendre les signatures recopilades per l'alcalde de juny (més de 90.000) i retardar fins a l'infinit i més enllà la convocatòria de les primàries i el Congrés. Baixar la tensió al màxim i aïllar els crítics. Estratègia del suflé de la vella política.

El que no ha entès ni la gestora ni la no triada secretaria general és que, com diu el recent premi nobel de literatura, Bob Dylan, els temps estan canviant.

Els nous temps ens diuen que Pedro Sánchez va ser escollit pels militants. Va ser candidat, dues vegades, a les eleccions generals i una conspiració el va fer fora enmig del procés d'investidura per evitar que pogués ser president alternatiu a Rajoy.

Els bizantins mediàtics ens volen fer creure que el PSOE havia patit actes semblants durant la seva història recent. És comparable amb González al 1979? No. I no ho és perquè González va dimitir, no el van fer fora i no hi va haver conspiració. Era un Congrés de partit. I va tornar. Algú se'n recorda dels que van guanyar el Congrés anterior? S'havien mogut de la foto d'Alfonso Guerra. És comparable amb la dimissió d'Almunia el 2000 o Rubalcaba a 2014? No. I no ho és perquè van dimitir després d'una derrota electoral.

Comparar aquests tres casos amb la conspiració d'octubre no té res a veure i, en canvi, s'assembla i molt amb el cop de Brumari de Napoleó (salvant les distàncies). És un problema de legitimitat. La té el secretari general deposat i no la té el grup conspirador. Podem explicar-ho i vendre-ho com vulguem però com deia Orson Welles, referit als delators del Comitè d'Activitats Antiamericanes, han preferit conservar la seva piscina (abans que la seva dignitat).

És curiós que després de dinamitar totes les possibilitats, el sil·logisme bizantí sigui o abstenció o terceres eleccions. Fals. El cop ha portat el PSOE a aquest carreró sense sortida. I mentre els savis segueixen parlant, els turcs han aconseguit entrar a Constantinoble. El PSOE veurà amb els seus propis ulls l'any 1453 i la devastació electoral que li espera. El vell donarà pas al nou. O es complirà la profecia del president de la gestora, Javier Fernández, i el PSOE és i serà un solar.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats