Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Per què és improbable que tingui èxit una moció de censura contra el govern d'Ada Colau

Alfred Bosch, Gerardo Pisarello, Ada Colau i Xavier Trias en un homenatge a Lluís Companys

Arturo Puente

L'anunci que aquest divendres ha llançat el grup de CiU a l'ajuntament de Barcelona per buscar una alternativa a Ada Colau ha posat en alerta al Govern de Barcelona en Comú i PSC, que temia des de mesos enrere amb una operació d'aquest tipus a compte de seva inestabilitat. Des de la signatura del pacte pel qual els socialistes es van incorporar a l'executiu, els de Colau estan trobant serioses dificultats per tirar endavant les seves propostes, a l'haver perdut el favor d'ERC i la CUP i no haver trobat nous suports a la dreta.

Malgrat això, que el repte de CiU arribi a traduir-se en una moció de censura reeixida és molt complicat. L'actual Executiu es sosté gràcies a 15 regidors dels 41 totals, mentre que Xavier Trias necessitaria la majoria absoluta, 21, per tornar a l'alcaldia. Convergència només podria començar a acostar-se a aquesta xifra sumant als seus 10 regidors els 5 de Ciutadans i els 5 d'ERC.

D'entrada, aquesta ja és una amanida de sigles difícil de compondre, tant per l'oposició total de Ciutadans a tot el que faci olor a independentisme com pel rebuig que Ciutadans genera a ERC. De fet, Ciutadans ja ha anunciat que en aquest moment ells no estan per prestar els seus vots per convertir a Trias a alcalde.

Però ni tan sols encara que CiU, ERC i Ciutadans es posessin d'acord seria suficient per arribar a la xifra màgica dels 21 regidors. Per això es necessitaria el concurs, bé dels 3 regidors de la CUP, una possibilitat que es pot descartar d'entrada, o bé els 3 de què disposa el PP. Aquests últims han centrat totes les mirades quan el seu líder, Alberto Fernández Díaz, ha mostrat al ple la seva disposició a buscar una alternativa.

Una altra cosa és que CiU i ERC, per una banda, puguin arribar a acords amb Ciutadans i el PP, de l'altra. La major part d'incompatibilitats es donen entre els dos últims i ERC, sobretot pel que fa a la qüestió nacional, i entre el PP i ERC pel que fa a la lluita contra la corrupció. Per salvar l'obstacle que ERC suposa, la majoria que tracta de confeccionar Trias podria mirar cap al PSC. L'operació és més que difícil, ja que els socialistes són socis de govern de Colau gràcies a un pacte signat fa menys de mig any.

La contradicció que suposaria un acord tan variat en contra seu ha estat ridiculitzat aquest divendres a la pròpia Ada Colau. En una proposta de CiU perquè Barcelona s'incorpori a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'alcaldessa li ha dit a Trias que esperava que a les converses amb Ciutadans i PP per formar un govern també plantegés l'entrada en l'AMI com a prioritat.

CiU de Barcelona marca terreny

Per tot això, l'anunci de CiU aquest divendres només pot ser interpretat com una forma de marcar terreny en un dels pitjors moments del Govern. Tanmateix, és un important toc d'atenció al pacte Bcomú-PSC, que aquesta setmana ha hagut de retirar la seva proposta d'ordenances fiscals per falta d'acord i veu com les seves possibilitats de tirar endavant els pressupostos es redueixen cada dia. Malgrat que ERC i la CUP van donar suport a la investidura de Colau i els pressupostos de l'any passat, es mostren molt crítics amb la tasca de govern dels últims mesos, i el Govern tampoc és capaç de trobar complicitats en els grups de la dreta malgrat l'entrada del PSC.

Més enllà dels problemes d'estabilitat de l'equip de Colau, el gest del grup municipal de CiU no només es dirigeix als seus oponents, també a les seves pròpies files. La victòria de Colau va descol·locar al partit, i hi ha qui encara retreu a Trias una suposada falta d'agressivitat contra els comuns. Aquesta setmana ha estat la mateixa Generalitat l'encarregada de frenar l'estratègia posada en marxa per l'ajuntament per paralitzar la construcció d'un hotel de luxe. L'encarregat de fer-ho, precisament, ha estat el conseller de Cultura, Santi Vila, un home que apareix en totes les travesses per encapçalar la llista convergent el 2019. En aquest context, l'operació també ve a reivindicar la capacitat de ser alternativa de l'actual grup municipal.

stats