Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique

PSC i CSQP proposen baixar l'IRPF a les rendes baixes i pujar-lo 6,5 punts a les de més de 120.000 euros

Iceta, Rabell i Coscubiela

Oriol Solé Altimira

PSC, Catalunya Sí Que es Pot i la CUP s'han quedat en minoria al Parlament per defensar canvis fiscals progressius. Quan ha tocat de pujar els impostos als rics, JxSí no ha tingut problemes per votar al costat de PP i Ciutadans. No obstant això, la unió dels tres grups d'esquerres s'ha trencat a l'hora de presentar esmenes a la llei d'acompanyament dels pressupostos. PSC i CSQP han presentat una proposta conjunta de reforma fiscal diferent de la de la CUP.

Segons les estimacions de socialistes i el grup de la confluència d'esquerres, la reforma fiscal permetria recaptar un màxim de 790 milions d'euros –per 500 la de la CUP. A diferència dels anticapitalistes, PSC i CSQP proposen disminuir mig punt el tipus autonòmic per a les rendes de menys 12.000 euros. Aquesta baixada per al 35% de contribuents es compensaria amb una pujada per al 4% de declarants que guanya més de 60.000 euros. Especialment per als que declaren més de 120.000 euros, que tindrien un tipus autonòmic del 30%, enfront del 23,5% actual, el que sumat al tram estatal els faria tributar al 52,5%.

La major part de l'augment de la recaptació arribaria l'impost de Successions en ser l'impost més progressiu de tots. PSC i CSQP proposen eliminar la major part de bonificacions que van introduir CiU i PP el 2011 –“la barbaritat de la reforma de Mas”, en paraules de Joan Coscubiela, de CSQP–, mantenint les que afecten les herències entre cònjuges, que seguiran tenint una bonificació del 99%. Els dos grups calculen que es podrien recaptar 450 milions amb els seus canvis en les deduccions i les bonificacions.

Respecte a Patrimoni, proposen un augment dels tipus per als declarants de més d'un milió d'euros per poder recaptar entre 100 i 150 milions més. Així mateix, tots dos grups volen suprimir la deducció a l'IRPF en concepte de 'business angel' per als inversors en empreses de nova creació.

La diputada del PSC, Alícia Romero, ha carregat contra la CUP perquè ha considerat que els anticapitalistes han “rebaixat” les seves pretensions a la reforma fiscal perquè han “prioritzat” el referèndum. Menys contundent però igual de comprensible s'ha mostrat Coscubiela. “Hem intentat que entre els discursos i les propostes no hi hagi un abisme”, ha afirmat.

Etiquetas
stats