Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Junqueras retreu a tota l'oposició que tombi uns pressupostos que augmenten la despesa social

Oriol Junqueras al Parlament de Catalunya.

Oriol Solé Altimira

Per primera vegada des de la restauració de la democràcia al Parlament de Catalunya retornarà els pressupostos al Govern perquè l'executiu ha presentat els comptes sense tenir una majoria assegurada. El 'no' definitiu de la CUP i el futur de la legislatura acaparava les converses aquest dimecres al Parlament. El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha defensat davant la Cambra els primers pressupostos de Junts pel Sí sabent que l'oposició els tombarà en poques hores. “Qui pagarà les conseqüències de la pròrroga seran els ciutadans”, ha avisat el líder d'ERC, que ha retret als grups el seu veto a uns comptes que augmenten la despesa social en 875 milions d'euros.

Abans del ple, el Govern i el grup parlamentari de Junts pel Sí han mantingut una reunió per fer pinya abans del debat pressupostari i contraatacar a les crítiques de la CUP d'anit. Els anticapitalistes van criticar el Govern per, segons ells, haver presentat el projecte de pressupostos sense consensuar-los abans. La versió de l'executiu és molt diferent, i traslladen que va ser precisament el tempo negociador que ara critica la CUP el que es va acordar.

Amb tot, de la reunió d'autoafirmació de Junts pel Sí ha sortit el compromís de tirar endavant la legislatura tot i el veto cupaire als comptes i intentar acordar amb la CUP els pressupostos de 2017. L'avançament electoral, de moment, no és la primera opció.

Un cop dins de l'hemicicle, Junqueras no ha esmentat a la CUP en cap moment del seu discurs. Els seus laments i crítiques s'han estès al conjunt de l'oposició que li vetarà els comptes. “Els que s'oposen als comptes ho faran amb arguments contraposats”, ha asseverat el vicepresident, després de la qual cosa s'ha emportat una ovació del grup parlamentari de JxSí.

Junqueras ha avisat de les “conseqüències gravíssimes” que, al seu parer, tindrà la pròrroga pressupostària per a l'impuls de l'activitat econòmica i la garantia dels drets socials de la població. En aquest sentit, ha recordat les partides en beques menjador, reobertura de centres sanitaris o l'augment de les prestacions per la dependència que es quedaran en un calaix, almenys fins que, després de l'estiu, s'elaborin i negociïn els pressupostos per a 2017.

Etiquetas
stats