Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un telefèric i un mirador, últim macroprojecte per a Benidorm que amenaça un paratge protegit

Carlos Navarro Castelló

Els projectes faraònics tornen a cobrar protagonisme a la Comunitat Valenciana. Molts, presentats a so de bombo i platerets en l’època de vaques grosses prèvia a la crisi, van estar vinculats a València i van quedar en meres maquetes o figuracions virtuals.

Les Torres de Calatrava, el Museu FIFA o Illa Lluna en són exemples clars. Altres, com la Ciutat de la Llum d’Alacant o l’aeroport de Castelló, van arribar a executar-se, encara que amb més pena que glòria i han acabat sent forats negres per a les arques públiques.

A pesar de tot, un nou macroprojecte s’ha presentat fa poc a Benidorm, la capital turística per excel·lència d’Alacant i tota la Comunitat.

En concret, el 19 d’octubre passat davant de més de 400 persones, entre elles, l’alcalde de la localitat, Toni Pérez (PP), o el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer (PSPV), un dels empresaris més prestigiosos de la localitat alacantina, Antonio Manuel Puchades, va donar a conéixer la seua proposta, consistent en la construcció d’un telefèric sobre la Serra Gelada que culminaria amb un mirador sobre el seu penya-segat.

El projecte preveia també un restaurant, que, si bé figura en el vídeo promocional, no es va mencionar en l’acte de presentació.

A més, per a donar accés als turistes fins al telefèric, caldria ampliar el passeig marítim de llevant fins a l’últim punt de la platja del Racó de l’Oix, mitjançant una passarel·la. No obstant això, el projecte té poques aparences d’eixir avant. Fonts de la Conselleria de Medi Ambient han assegurat a eldiario.es que, a pesar que encara no han rebut el projecte per a analitzar-lo amb detall, per les primeres informacions a què han tingut accés resulta “incompatible amb les normatives que regulen els usos d’un parc natural”, en concret, amb el Pla d’Ordenació de Recursos Naturals de la Serra Gelada i amb el seu pla d’usos.

Sobre això, han afegit que “si incompleix el pla d’ordenació tindrà un informe desfavorable, ja que el projecte toparia de cara contra la normativa del parc”.

A priori, un informe ambiental negatiu de Medi Ambient seria prou per a frenar el telefèric, tal com va passar amb el centre comercial Port Mediterrani anunciat a Paterna (València), paralitzat per aquest mateix motiu, a pesar de suposar una inversió de 860 milions d’euros.

Es dóna la circumstància que Puchades té terrenys en la Serra Gelada en què es duria a terme l’actuació, una circumstància que, tanmateix, no implica que no haja de complir la normativa del parc natural.

Els empresaris impulsors del telefèric van justificar el projecte amb un estudi de la Universitat d’Alacant que conclouria que no hi ha cap impacte ambiental ni visual. A més, van defensar que seria una manera d’integrar la Serra Gelada en el nucli urbà de Benidorm i una també de garantir l’accessibilitat al paratge per al gaudi de les seues vistes a totes les persones.

No obstant això, les diferents entitats ecologistes ja han mostrat el seu rebuig frontal al projecte. Des d’Ecologistes en Acció consideren el projecte inviable per tal com col·lideix amb el pla d’ordenació i el pla d’usos i han enviat una carta a la Conselleria de Medi Ambient en què exigeixen que se’ls mantinga informats dels tràmits administratius, que se’ls faça arribar els informes d’avaluació ambiental i que es faça arribar la normativa del parc a l’Ajuntament de Benidorm i a l’Agència Valenciana de Turisme.

Etiquetas
stats