La Guàrdia Civil sanciona només amb tres mesos de suspensió un agent imputat per tràfic de drogues a gran escala
En política, els partits debaten si un càrrec públic ha de ser apartat del seu lloc quan és imputat o en l’obertura de judici oral. La gravetat dels fets –i si hi ha enregistraments– pot accelerar la fi de la carrera d’un polític. Però el codi disciplinari de la Guàrdia Civil es queda a anys llum d’aqueixa fiscalització, atés que delictes greus en la justícia civil suposen penalitzacions menors en la jurisdicció militar. Ni molt menys la pèrdua de condició de funcionari públic.
La Guàrdia Civil ha sancionat amb tres mesos de cessament de les seues funcions a un dels agents detinguts en l’operació Sakura, una trama de tràfic de drogues internacional en què es va arrestar huit guàrdies de les casernes de Torrevella, el Pilar de la Foradada i Guardamar del Segura, tots municipis de la província d’Alacant. Aquest agent, que va recórrer contra la sanció disciplinària de tres mesos de sou i faena imposada pel director general de la Guàrdia Civil el 15 de desembre de 2017, està imputat per set delictes greus: pertinença a grup criminal, infidelitat en la custòdia de documents, revelació de secrets, omissió del deure de perseguir delictes, inducció a la comissió d’un delicte de denúncia falsa, inducció a la comissió d’un delicte de fals testimoniatge i cooperació en una estafa.
Segons la sentència 150/2018 a què ha tingut accés eldiario.es, el Tribunal Militar Central ha desestimat el recurs de l’agent, que considera que la sanció de tres mesos de suspensió per “falta molt greu” –la més dura– atempta contra la seua presumpció d’innocència i perquè els fets que se li imputen “van tindre lloc quan estava fora de servei”. Els magistrats, la ponència dels quals ha plantejat Manuel Hernández Tejero García, es basa per a tombar la proposta del guàrdia en el fet que de les proves practicades pel jutjat de l’operació Sakura “s’ha arribat a la més ferma convicció de certesa dels fets provats”.
Els magistrats militars consideren que la situació de l’agent és molt greu i sostenen la sanció “per la gravetat dels delictes” imputats i perquè els perpetra “qui té com a funció precisament combatre els delictes en nom de la seguretat pública i la consecució de la pau social, havent-se decretat fins i tot pel jutge instructor del procediment una mesura cautelar penal com la presó provisional, comunicada i sense fiança”.
Els magistrats es basen en el codi disciplinari de la Guàrdia Civil per a avalar la sanció. L’agent hauria “generat una greu pertorbació a la seguretat ciutadana i un notori mal al servei [...], causant un greu perjudici a la tasca policial, lesionant greument la imatge del cos i atemptant al principi de disciplina [...], motivant la total i absoluta desconfiança dels seus superiors i companys”.
La sanció de tres mesos proposada pel director general de la Guàrdia Civil va ser proposada pel comandant cap de la posta de Torrevella, és a dir, el cap directe de l’agent i d’uns quants dels altres detinguts. A més, el recurs de l’agent que ha mobilitzat tota una sala del Tribunal Central Militar no té costes per a la part perdedora en el procediment perquè “el contenciós disciplinari militar és gratuït”. El guàrdia encara té possibilitat de recórrer a la Sala Militar del Tribunal Suprem.
El règim sancionador de la Guàrdia Civil s’ha evidenciat més que generós i poc punitiu en altres ocasions. Com el caporal de Castelló al qual van detindre amb mitja tona d’haixix i només el van suspendre de faena tres mesos, malgrat ser condemnat a un any de presó. El Tribunal Suprem, posteriorment, va anul·lar aquesta sanció disciplinària.
0