El govern valencià llança una estratègia europea amb unitats especialitzades en cada departament
El govern valencià s'ha proposat articular tota una estratègia europea, amb la creació d'unitats específiques en totes les conselleries, la reestructuració de la Fundació Comunitat Valenciana Regió Europea i del Consell Valencià d'Afers Europeus per a ampliar la participació de la societat civil i, molt especialment, de les universitats valencianes. Així es reflecteix en les conclusions del tercer seminari semestral que ha celebrat el Consell, aquesta vegada a Sagunt.
L'aposta europea contrasta amb la deixadesa que els governs del PP van manifestar en aqueix àmbit i es produeix en un context en el qual la política comunitària es veu qüestionada des del Regne Unit, la nova administració de Donald Trump a Estats Units i els puixants moviments d'extrema dreta en diversos països del continent.
La vocació europeista, no obstant això, no és merament ideològica, sinó que pretén connectar les polítiques de la Generalitat amb els programes i els fons que la Unió té en marxa en molt diversos camps, singularment els de la innovació, l'economia i els serveis socials.
El president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, i la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, de Compromís, han presentat aquest diumenge el nou pla d'objectius del Consell per al pròxim semestre, que se centra en la recuperació econòmica i dels drets socials.
Puig ha assegurat que el govern sostingut pel Pacte del Botànic (al qual dóna suport parlamentari per Podem) “està ja en la plenitud del seu funcionament i de la consolidació de les seues polítiques”. Ha insistit en “la mirada social i econòmica” de l'executiu autonòmic, especialment centrada en la creació d'ocupació, i ha destacat que, a diferència d'altres èpoques, el Consell es caracteritza ara per la “estabilitat, l'honradesa i el diàleg”. Puig ha insistit en la “velocitat de creuer” del Consell posant com a exemple l'aprovació aquesta setmana passada de la nova llei d'habitatge, la creació de l'agència de la innovació i la dotació del fons de cooperació municipal.
Sobre l'estratègia europea del seu govern, el cap del Consell ha apuntat que “el nou marc que es va acordar en la Conferència de Presidents de Comunitats Autònomes farà possible que tinguem més veu i més capacitat d'intervenir”.
Com és habitual en aquests seminaris semestrals (els anteriors es van celebrar a Morella i Torrevella) s'han presentat les línies estratègiques del Consell per als pròxims sis mesos i s'ha fet balanç dels compromisos adquirits.
Balanç d'un 63% de compliment
Ha sigut la vicepresidenta Mónica Oltra l'encarregada d'explicar aqueix balanç i els objectius que es plantegen a partir d'ara. “El 63% dels objectius i mesures acordats en l'anterior seminari de Torrevella s'han complit i el 37% restant és en fase d'execució”, ha assegurat. En termes absoluts, són 49 els objectius aconseguits i 18 els que estan en execució.
Oltra ha citat com a exemple d'objectius finalitzats el decret de creació del fons autonòmic de cooperació municipal, la resolució del pagament pendent d'ajudes a l'habitatge o l'elaboració d'una nova llei de renda garantida de ciutadania.
Els nous objectius
Entre els objectius que s'han marcat ha citat la reestructuració de la Fundació Comunitat Valenciana Regió Europea i del Consell Valencià d'Afers Europeus, amb l'objectiu d'ampliar la participació de societat civil i universitats valencianes. A més, es pretén crear unitats d'assumptes europeus en totes les conselleries per a optimitzar la coordinació.
Per part de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que ella mateixa dirigeix, ha destacat la posada en marxa d'un nou model de serveis socials generals en la xarxa bàsica municipal per a construir una estructura d'atenció vertebradora i amb la coordinació i cohesió de serveis i programes.
La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic es planteja com un dels seus objectius la culminació del procés de reestructuració de la SGR (Societat de Garantia Recíproca) i l'aprovació d'un decret Llei que l'empare. Es pretén traslladar els actius de la SGR a la Generalitat Valenciana, en compensació per l'excés aportat per aquesta administració sobre l'import actual del préstec participatiu.
La cartera autonòmica de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques s'ha compromès en el full de ruta de Sagunt a elaborar un pla d'infraestructures judicials.
Educació planteja iniciar un procés de participació per a la redacció de la Llei Valenciana d'Educació, una norma integral per a englobar els diferents camps i vessants de l'ensenyament per a dotar-los de cohesió i un full de ruta compartit.
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s'ha compromès, entre altres mesures, a redactar el Pla de Prevenció del Suïcidi i maneig de la conducta suïcida, per a pal·liar un greu problema de salut pública que es troba entre les deu primeres causes de mort en el món.
Entre els objectius de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball es troba l'inici de l'Agenda Industrial 4.0.-Comunitat Valenciana, que desenvoluparà accions per a una digitalització de la indústria alineada amb les polítiques previstes per la Unió Europea.
Destaca entre les mesures en matèria d'Agricultura i Medi ambient el compromís per la millora dels processos de proveïment, reutilització i cicle integral de l'aigua, analitzant els models de gestió de l'aigua i impulsant obres d'eficiència hídrica i energètica.
En matèria d'Habitatge i Infraestructura, la Conselleria engegarà el Pla Renhata per a la rehabilitació d'habitatges amb una nova ordre de convocatòria d'ajudes per a la reforma interior, la convocatòria d'ordres d'ajudes per a lloguer social i el foment de la rehabilitació edificatòria.
La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació treballarà en el programa 'Ajuntaments i transparència' per a millorar el compliment de la normativa vigent en matèria de transparència per part dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, tot facilitant l'accés a recursos tecnològics.