Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puig reclama a Rajoy que pacte amb les autonomies la via d’ajust que cal negociar amb Europa

El president de la Generalitat, Ximo Puig, saluda a l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero

EFE

Madrid —

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha demanat aquest dimarts la convocatòria immediata de la conferència de presidents autonòmics per a fixar amb el Govern en funcions de Mariano Rajoy la via d’ajust que cal negociar amb Europa.

“Si sempre s’hauria de fer així, ara encara de manera més legítima, ja que hi ha un Govern en funcions que no pot decidir per si mateix”, ha argumentat Puig en un desdejuni informatiu a Madrid, en què ha estat presentat per l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero.

El cap del Consell està convençut que la convocatòria de la conferència de presidents seria un “senyal de fortalesa” en el “punt mort” actual del país, perquè demostraria que “hi ha un Estat fort que té els seus propis mecanismes de coordinació”.

No pot ser, a parer seu, que el Govern en funcions prenga les decisions en solitari i ha insistit en el fet que “el que és lògic” és que es tinga en compte la participació de les autonomies en la resposta a Europa.

En aquest sentit, ha advocat a favor d’institucionalitzar les conferències de presidents autonòmics i que no es limiten a qüestions conjunturals per a “aturar una situació determinada”. “El que és normal, el que és raonable en un Estat compost com el nostre és que les conferències estiguen assentades”, ha afirmat el president valencià.

Posar fi als paradisos fiscals

Puig també ha instat la Unió Europea a recuperar els seus valors i principis i ha demanat que centre les seues preocupacions a posar fi als paradisos fiscals i no a “fronteritzar” i construir barreres contra els refugiats. “Europa viu una crisi molt profunda i ha de tornar a mirar envers els seus principis” per a tirar avant, ha respost Puig quan se li ha preguntat pels anomenats “papers de Panamà”.

El president valencià ha dit que, com la resta dels ciutadans, li fa “fàstic” i se sent “indignat” després d’haver sabut que “hi ha persones ací i al món que se salten les regles i que aprofiten el seu poder per a enganyar la resta de la ciutadania”.

Ha insistit en la necessitat de disposar d’una Europa “seriosa i amb valors” i que “combata durament la delinqüència organitzada que signifiquen els paradisos fiscals”.

La repetició d’eleccions, un “fracàs” de líders i de partits

La repetició d’eleccions, un “fracàs” de líders i de partitsRespecte de la repetició de les eleccions, el cap de l’executiu valencià ha apuntat que seria un fracàs dels partits i dels líders polítics i ha subratllat que ara el més important és pensar en l’interés dels ciutadans i centrar totes les energies a fer possible un govern. Puig ha demanat “deixar temps al temps” quan se li ha preguntat per les veus en el seu partit que parlen de repetició d’eleccions.

“No podem fer cada dia una mena de carrusel esportiu pel que fa a aquesta qüestió. Cal deixar temps al temps; ara és fonamental centrar totes les energies a fer possible aquest govern”, ha respost.

A parer seu, seria un gran fracàs que no hi haguera un govern i, per això, “tots els actors implicats han de tenir en compte que els ciutadans no s’han equivocat, han decidit i han dit que, des de la humilitat i el diàleg, es trobe una solució al que ells han decidit”.

“Que ara es torne la pilota als ciutadans no em sembla la millor versió”, ha afegit Puig, per a qui en les negociacions “hi ha una part d’escenificació i una altra de realitat” i “no és normal que no es mire de donar una resposta al que han dit els ciutadans”.

Etiquetas
stats