Ramon Ferrer apel·la a la unitat i al diàleg en la presa de possessió com a president de l’AVL

Ramon Ferrer pren possessió com a president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

“L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha de mantindre la seua independència al marge de les interferències, preferències o conviccions polítiques, i esta independència l’ha de guiar pel camí del rigor filològic i acadèmic” ha pronunciat esta vesprada Ramon Ferrer, reelegit president de la institució normativa, en l’acte de la presa de possessió que ha tingut lloc en el Palau de la Generalitat, presidida per Ximo Puig.

Ferrer, que ha apel·lat en el seu discurs a la unitat i al diàleg, ha repassat els grans reptes assolits per la institució, com ara la Gramàtica normativa valenciana i el Diccionari normatiu valencià, del qual ha dit que és “l’obra que ens ajuda a identificar-nos amb el valencià dels nostres avantpassats i a sentir-nos orgullosos com a valencians. El DNV representa la victòria del consens, el diàleg i la integració”.

El president de l’AVL ha vinculat llengua i autogovern per a destacar la necessitat d’enfortir el valencià. “La nostra llengua es troba entre els fonaments que faculten l’exercici del dret d’autogovern. Enfortir el valencià garantix l’autogovern, debilitar-lo ens condemna a ser un poble subaltern”. També ha destacat les fructíferes relacions amb les universitats públiques i amb l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.

Relacions amb la RACV i l'IEC

Igualment, Ferrer ha qualificat de “meritoris passos” les relacions iniciades amb la Real Acadèmia de Cultura Valencian (RACV), així com de “satisfactoris” els contactes amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), per a facilitar una entesa que permeta una normativa respectuosa amb la diversitat, com també amb altres institucions i entitats culturals de l’àmbit lingüístic amb l’objectiu d’aconseguir una major projecció exterior i internacional.

Per al reelegit president de l’AVL, hui comença una nova etapa, un període basat en la consolidació i projecció de la institució, tant des del punt de vista de la seua estabilitat com del seu prestigi social. L’Acadèmia, en paraules del mateix Ferrer, seguirà apostant pel diàleg seré, treballant perquè la institució represente a tots els valencians i perquè es reconega el seu paper en la codificació de la nostra llengua.

Finalment, la presa de possessió de Ramon Ferrer ha comptat amb l’assistència de conseller Vicent Marzà; del síndic major, Vicent Cucarella; del vicepresident segon de les Corts, Alejandro Font de Mora; dels síndics del Grup Parlamentari Socialista i de Compromís, Manuel Mata i Francesc Ferri, respectivament; del president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner; del rector de la Universitat Politècnica, Francisco Mora, i de la Universitat CEU-Cardenal Herrera, Rosa María Visiedo; del president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno; del degà de la RACV, Federico Martínez Roda; del president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, i dels membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, entre altres autoritats polítiques i culturals.

Etiquetas

Descubre nuestras apps