Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les estretes relacions de l’aconseguidor de la trama Púnica amb els dirigents del PP valencià d’ahir i d'avui

Alejandro de Pedro.

Adolf Beltran

La figura de l’empresari Alejandro de Pedro, un dels principals imputats de la trama Púnica, ha anat guanyant rellevància a mesura que avançava la investigació del jutge Eloy Velasco sobre el cas. Les seues relacions amb el PP a la Comunitat Valenciana van servir de trampolí perquè el seu entramat de tràfic d’influències s’estenguera a Madrid, Múrcia, Lleó i altres territoris. Els missatges telefònics que va intercanviar entre els anys 2013 i 2014 revelen les seues estretes relacions amb més d’una vintena de dirigents del PP valencià d’ahir i d'avui mateix.

Confirmen aqueixos missatges, per exemple, una cosa que ja apuntaven les gravacions policials entre De Pedro i David Marjaliza, capitost de la trama. Que l’expresident de la Generalitat Valenciana i exministre Eduardo Zaplana va tenir una vinculació més intensa que una mera temptativa no consumada de contractar la confecció d’una pàgina web personal amb l’empresari que inundava la xarxa de notícies favorables al PP, creava diaris digitals falsos, com Ahora Valencia o Ahora Gandía, i fins i tot publicava preteses entrades en la Wikipedia per a vendre la imatge dels seus dirigents.

L’extracció de les conversacions dutes a terme per Alejandro de Pedro a través de Messenger o WhatsApp reflecteix una relació freqüent amb Zaplana i, en general, menys intensa encara que, a vegades, més cordial, amb altres dirigents del PP, com ara César Sánchez, Lola Johnson, José Císcar, Juan Cotino, Luis Santamaría, José María Chiquillo, María Carmen Contelles, José Juan Zaplana, Arturo Torró o Alberto Mendoza. En aqueixos contactes s’al·ludeix a reunions amb Esther Pastor, Jorge Bellver, Mercedes Alonso, Alfonso Bataller o Javier Moliner, i també a propostes sobre les quals havien de decidir, entre altres, Alberto Fabra i Isabel Bonig.

No són els únics dirigents o excàrrecs públics del PP valencià que van intercanviar missatges amb De Pedro (l’alcalde d’Alberic, Antonio Carratalá, per exemple, va tenir un tracte intens amb ell), però sí els més significats.

Eduardo Zaplana

Entre l’agost del 2013 i mitjan 2014, hi ha més d’una quinzena de sessions de missatges entre De Pedro i Eduardo Zaplana, així com una gran quantitat de referències a l’expresident valencià i exministre en altres converses. “El lunes que viene está en Madrid Fabra. ¿Tú puedes?”, tecleja Zaplana a l’ara imputat en la Púnica al final d’octubre del 2013. I De Pedro respon: “Sí claro aquí estoy”. “Pues lo vemos aquí”, diu Zaplana. “Perfecto, pues ya me dice Mitsouko [secretària de Zaplana]. Un abrazo”, clou l’altre.

En dies successius, De Pedro inquireix per aqueixa reunió d’alt nivell: “Hola, Eduardo. Tenemos fecha con Alberto?”. “Eduardo me dijo Mitsouko q tenías fecha con Fabra pero yo no la sé”. Ja al març, l’empresari informa Zaplana: “Buenos días Eduardo, informarte q ya he estado con Esther Pastor y Lola Johson...”. En aquell moment eren secretària autonòmica de Relacions Institucionals de Presidència de la Generalitat Valenciana, la primera, i exconsellera i coordinadora d’estudis en el PP valencià, la segona.

“Eduardo ya me ha comentado Mitsouko, pero aunque fuera si podemos hablar x teléfono antes de q te veas con Fabra me preocupa ciertos movimientos que veo con los alcades”, escriu De Pedro al juny del 2014 a Zaplana. “El juzgado retrasa la decisión del tema de Lola Johnson hasta el 23 de julio. Abrazo”, li comunica Zaplana dies després. I De Pedro respon: “Eduardo tengo un tema urgente q hablar contigo, nos puede solucionar temas Fabra. Llego hoy a Madrid a las 20h. puedes? Abrazo”.

De Pedro a Zaplana en un altre missatge: “Eduardo buenas tardes. Hace dos semanas estuve reunido con Luis Santamaría, me dijo que lo mejor sería contarle todo (sic) mi estrategia y conocimiento de la comunidad directamente al presidente, crees q podríamos verlo la semana que viene q es más tranquila?” Zaplana a De Pedro: “Le llamaré el lunes a ver si puede”. De Pedro a Zaplana: “Después de hablar con Santamaría lo veo más necesario, están muy perdidos y no veo compromiso. Abrazo”. Luis Santamaría era llavors conseller de Justícia del govern d’Alberto Fabra.

De Pedro torna a reprendre el tema dies després: “Eduardo ya esta hablado con esa persona pero si queremos hablar de estrategia no es la persona. Aquí o lo ven bonig y/o fabra, o me parece que es imposible, el equipo es muy flojo. A favor tenemos q todos me apoyan pero es una decisión de esos dos. Abrazo”.

A partir d’ací, ja no hi ha més contacte directe entre els dos interlocutors. Els missatges del telèfon de De Pedro, tanmateix, estan plens de referències a la seua estreta relació personal amb Zaplana... que li hauria presentat fins i tot José María Aznar. “Pues igual voy la semana del 20, he quedado con tu amigo david, con Zaplana y los Aznar para cenar”, tecleja a l’agost del 2013. “Mañana estaré por estepona hasta el domingo, he quedado con zaplana me quiere presentar a jose Maria Aznar”.

José Císcar

El 10 d’abril del 2014, Alejandro de Pedro envia un missatge a José Císcar, llavors vicepresident de la Generalitat Valenciana i avui president provincial del PP a Alacant. “Buenos días, Pepe, soy Alejandro. Espero q estés bien. Una cosita, no sé si andas por Valencia y tienes 5m para verme y comentarte una cosa. He estado con Lola Johnson sobre lo mío y quería comentarlo. Abrazo”. Císcar els respon concisament: “Estoy en Alicante”. De Pedro insisteix: “OK y mañana estás por Valencia?”. Cosa a què Císcar contesta: “Mañana no puedo”. Malgrat la insistència de De Pedro, ja no hi ha més respostes.

No obstant això, l’aconseguidor de la Púnica revela una relació anterior més fluida de Císcar en un altre moment. “Yo le puse hace dos años una comida al presidente con Paolo Basile en mediaset (me lo pidió Pepe Ciscar)”, conta a Lola Johnson només quatre dies després.

La seua col·laboració al PP a Alacant havia trobat alguns obstacles que no queda clar si s’havien superat. Al setembre del 2013 De Pedro es queixava a Raúl Dalmau, delfí de Císcar: “Una cosita, me ha llegado a mis oídos de q ‘no soy de fiar’ para el partido de ‘alicante’ y especifico alicante porque sigo trabajando en la nacional y otras dos comunidades. A esto se le suma para apoyar los comentarios que se hacen sobre mí q Benissa cancela el contrato repentinamente. Bien, sobre esto dos cosas, una mientras se averigua quien ha dicho eso a Antonio no le voy a pagar lo que se le debe, bastante he palmado ya y segundo en cuanto vuelva me gustaría dejar este tema zanjado, quiero saber si soy de confianza, si la relación con el PP alicante está rota saberlo para tomar la decisión que mejor se adecue a mi empresa”. I afegia: “Espero entiendas mi malestar con esto”.

Dalmau li va respondre: “Yo desconozco quien ha dicho eso. Xa mi alejandro de pedro es afin y ni idea de q se haya roto la relacion con pp alicante. Todo eso pese a q si es verdad q los periodicos no van como deseamos, xo nada q no se pueda solucionar creo”. De Pedro va replicar: “Tenéis un alcalde q larga un huevo, su discrepcion (sic) brilla por su ausencia y según el se le ha dado orden de q no trabaje conmigo. A mi vuelta me gustaría aclarar esto y pongamos la cartas sobre la mesa. Los diarios van como un tiro, aumentan de seguidores y de visitas otra cosa es q el partido no lo vea (ahora no me preocupa) pero de verdad no admito que se me diga justo a mi que no soy de fiar. Pienso llegar al final de este asunto. Disculpa q te suelte el rollo a ti pero es con quien más confianza tengo”. Dalmau busca tranquil·litzar-lo: “Tu cuando vuelvas llamame. Xq ahí hay mucha mentira. Hablamos”.

César Sánchez

De Pedro mantenia bona sintonia amb altres dirigents del PP alacantí. Entre ells l’actual president de la Diputació, l’alcalde de Calp, César Sánchez. El 29 de novembre de 2013, envia un missatge a l’aconseguidor de la Púnica: “A tu vuelta llámame. Y nos vemos”. De Pedro respon: “Claro, vuelvo la semana del 16”.

Mesos més tard, el 26 d’abril de 2014, De Pedro li escriu: “César q tal tío? Espero q bien. Una cosita esta tarde estaré por Benissa voy con antonio el alcalde de alberic que esta en mi casa de oliva comiendo. Te vemos o vas liado? Quería comentarte el tema de los diarios digitales ya he hablado con Lola y tengo luz verde. Abrazo”. César Sánchez, que era també diputat autonòmic en aquell moment, li respon: “Alejandro estoy a tope a ver si te puedo ver esta semana”.

José Juan Zaplana

Hi ha un altre Zaplana en la llista de contactes de De Pedro. Es tracta del diputat alacantí en les Corts Valencianes José Juan Zaplana, amb qui De Pedro mostra gran companyonia i li pregunta si és del Madrid. “Soy!!!”, respon el polític del PP, la qual cosa propicia que el seu interlocutor presumisca de la seua relació amb “Florentino”. “Es bien amigo mío”, li diu.

José María Chiquillo

El senador del PP José María Chiquillo també revela una familiaritat absoluta amb De Pedro. Al juny del 2014 li envia un retall de premsa i l’imputat de Púnica li respon “Muuu guapo”. Chiquillo li retalla un paràgraf de la premsa: “Corbata y pañuelo VERDE para la proclamación de Felipe VI. Un grupo de parlamentarios del PP, entre los que destaca activamente el senador valenciano José María Chiquillo, Pedro Agramunt y los diputados I. Pastor y Rubén Moreno, han puesto en marcha una campaña para que el día de la proclamación de Felipe VI el VERDE esté presente en el hemiciclo. V-E.R.D.E. Viva El Rey de España”. De Pedro respon: “Mucha suerte amigo”.

Lola Johnson

Exdirectora de Canal 9, exconsellera i exportaveu dels governs de Francisco Camps i Alberto Fabra, Lola Johnson s’havia retirat a un càrrec en el PP de la Comunitat Valenciana arran de la seua imputació en el cas de l’empresa Valmor, que va funcionar com a pantalla en l’organització de la Fórmula 1 a València. Johnson va fer d’interlocutora del membre de la Púnica, com revelen els missatges.

“Lola el 24 estoy con la alcaldesa de Elche para ver si monto un diario allí, si me ayudas...”, li escriu De Pedro a l’abril del 2014. L’alcaldessa popular d’Elx era Mercedes Alonso. Lola Johnson li respon: “Hola Alejandro!!! Hoy veo a la alcaldesa d Elche, le hablaré d la idoneidad dl diario digital!!!”. “Jejeje”, tecleja De Pedro, que uns dies després l’informa: “Lola buenos días. Ayer en Elche muy bien, creo q montaremos el diario con objetivo de captar 100.000 usuarios hasta final de legislatura. Pudiste hablar con Castellón? Cuídate, un abrazo”.

“Buenos días Lola, informarte que Toño de alberic también está cerrado. Me gusta este porque está en zona conflictiva. Suerte por Castellón”, li tecleja un parell de dies més tard. I l’endemà: “casualidades de la vida, tengo sentado a mi derecha en el ave al alcalde de Castellón, le digo algo del diario?”. “El alcalde de Castellón un encanto”, acaba dient. Es referia a Alfonso Bataller, regidor llavors de la capital de la Plana pel PP.

Però el contacte de De Pedro amb Lola Johnson arribava al màxim, al mateix president de la Generalitat. Així, el 30 d’abril de 2014 li escriu: “Lola una pequeña recomendación si me permites. Alguien en el ppcv debería de escuchar en internet la palabra ‘Alberto Fabra’ y en todas las noticias que salgan positivas hacer comentarios en las mismas. He detectado q la oposición sobre las positivas están dando cera, el ejemplo lo tienes en una noticia q he puesto yo hoy en el Facebook http://www.ahoravalencia.es/fabra-descenso-paro/128838”. Lola Johnson li contesta: “Descansa un poco q no paras”.

Alfonso Bataller i Javier Moliner

L’exalcalde de Castelló i l’encara president de la Diputació de Castelló pel PP, Alfonso Bataller i Javier Moliner, respectivament, es van reunir amb De Pedro, si es té en compte el contingut dels missatges. Encara que no estableixen contacte telefònic, les al·lusions en altres converses ho indiquen així.

En un missatge d’octubre del 2014 a “Paloma Ayuntamiento de Castellón” li diu De Pedro: “Andres ayala portavoz de infraestructuras en el congreso ya ha hablado con el presidente de adif para que le de cita”. I afig: “le llame de su parte y listo”. La seua interlocutora respon: “Muchas gracias. Disculpa el otro día q no me pude despedir de ti. Cuando salí te habías ido. Gracias por todo”.

“Alejandro tienes cerrada cita con J. Moliner el lunes 27 a las 13 horas en Diputación. Un abrazo”, comunica a De Pedro aqueix mateix mes d’octubre Juan José Pérez Macián, portaveu del PP en l’Ajuntament de Castelló.

Luis Santamaría

Conseller de Governació i Justícia en l’últim govern d’Alberto Fabra, Luis Santamaría és hui president de la gestora del PP de la ciutat de València, càrrec a què va arribar després del desmantellament de l’organització per la imputació de tot el grup popular en l’Ajuntament en l’operació Taula. Santamaría era un dels dirigents amb línia oberta amb De Pedro.

“Luis q tal tío? Andarás liado q te cagas madre mía, aún no me lo creo, como me alegro macho, de todo corazón, mira que es lo único bueno que he visto en fabra que haga”, li escriu De Pedro al juny del 2014 en al·lusió al seu nomenament“. ”Jajaja“, respon Santamaría, a qui l’aconseguidor adopta com un interlocutor amb el president. ”Hola luis q tal? Pudiste ver el tema con el presi? Yo voy a hacer lo q te dije, si te parece“, li escriu un dia de setembre.

“Yo estoy un tanto a expensas de que se nombre comité de campaña para acelerar las cosas y arrancar definitivamente. Ahora estamos en una especie de impass raro”, explica Santamaría a De Pedro uns dies després. “Lo digo porque no sabemos los recusos con los que vamos a contar entre otras cosas. Me dijo guillem q ibas a sentarte con torró [probablement José Luis Torró, secretari autonòmic de Comunicació] y a mi me parece muy acertado”. De Pedro li respon: “Se que esta el tema por cerrar pero yo quiero ver si cerrando una estrategia los 3 y luego validando con torro, me sentaba con el presi. De esta forma el presi preguntará y estará ya todo mas o menos ok. Del tema del dinero ya me encargo yo bien con torro o bien presi. Así vimos guillem y yo que sería la mejor forma”.

Juan Cotino

“Juan un favor, tu me podrías ayudar a ver con quien tengo que hablar para intentar bautizar a mi hija en la capilla de la virgen de los desamparados?”, pregunta De Pedro al setembre del 2013 a Juan Cotino, llavors encara president de les Corts Valencianes (dimitiria l’any següent). Cotino li respon: “Tengo al lado al párroco de San Nicolas que es una iglesia preciosa. En la basílica no bautizan”. “Ah no lo sabía pero perfecto, lo hablamos el viernes. Abrazo”.

En un altre moment, a mitjan novembre, De Pedro torna al tema religiós. “...a mi hermana le han detectado una enfermedad degenerativa en el sistema nervioso, una enfermedad rara donde se puede quedar paralizada, sólo quería pedirte cuando puedas rezar por ella”. Cotino respon: “A partir de hoy la encomendaré todos los días en Misa”.

La relació entre ambdós també deixa lloc a temes més prosaics. “Una pregunta que tal con Lola yonson (sic)? Cómo podría verla? Me interesa mostrarle todos los diarios”, inquireix De Pedro al gener del 2014. I Cotino li diu: “Ya se lo dire y le llamas”.

Arturo Torró

El llavors alcalde de Gandia, Arturo Torró, va assenyalar el 2016, en declarar davant del jutge Eloy Velasco, el seu número dos, l’actual diputat Víctor Soler, com a negociador amb Alejandro de Pedro per als pagaments per la maniobres de la Púnica en la ciutat. No obstant això, Torró coneixia personalment De Pedro, com revelen els missatges.

“Buenos días Arturo”, diu aquest últim a Torró per WhatsApp el 18 de novembre de 2013. “Soy Alejandro. Una cosa tienes un email personal donde pueda escribirte?”. I Torró li’l dóna. “Como tienes el 04 de abril para tomar algo y hablar de la campaña? Me urge que lo veamos juntos. Antes no puedo estoy en Guatemala. Abrazo”, li escriu l’aconseguidor de la Púnica el 25 de març de l’any següent.

Alberto Mendoza

Entre els regidors del PP de València imputats en el cas Taula està Alberto Mendoza. Integrant de l’equip de la difunta exalcaldessa Rita Barberá, Mendoza tenia una relació més que cordial amb De Pedro, que el 5 de juliol del 2013 li pregunta: “Buenos días Tito me dijiste q te recordara lo de la cuota mensual del diario. Pudiste ver algo? Mi gente ya se presentó en el Ayto como me pediste”.

“Pudiste hablar con Cristóbal [segurament Cristóbal Grau, un altre regidor] del tema del diario?”, li pregunta al novembre. “No”, contesta Mendoza. “Y qué hago con diario-ayuntamiento? Me olvido?”. “Nooo”, respon l’edil. “Hemos sido el diario con mas seguidores valencianos y el que más viralidad produce, doblando al Levante”, insisteix De Pedro. “Tu amigo julio ni puto caso y eso que hablé con Miguel y este con julio, nada. Arturo pasa de todo así que mira el panorama”.

Al gener tenen ambdós una conversa per mirar de quedar i de Pedro amolla: “ya intentamos vernos tengo el miércoles q reunirme con tu jefe en valencia a primera hora”. Mendoza s’estranya: “Yo no tengo jefe, tengo jefa”. “Bueno el otro ya me entiendes”. “Quien es el otro? Miquel?”. “Fabra. Poco hablas con él”. “Jejej”.

En febrer torna a sorgir la relació amb l’Ajuntament: “Dime que hago tío, julio no dice nada y necesito tirar a un lado o a otro. Por cierto hemos creado www.fallasenvalencia.com para captar más valencianos, 5.000 en una semana”. Mendoza li indica: “Llámalo mañana y me dices como has quedado”.

Jorge Bellver

El diputat autonòmic del PP Jorge Bellver sorgeix en les converses per WhatsApp que Alejandro de Pedro manté amb l’alcalde d’Alberic (ho continua sent al capdavant d’una llista independent), Antonio Carratalá, amb tota la contundència. “Ayer estuve con Mari Carmen Contelles, Jorge Bellver para el tema de campaña”, assegura De Pedro el 22 de juliol de 2014. No hi ha, no obstant això, més referències ni relació directa telefònica.

Mari Carmen Contelles

Un cas distint és el de Mari Carmen Contelles, exalcaldessa de la Pobla de Vallbona i actual portaveu del PP en la Diputació de València. “Buenos días Mari Carmen pudiste hablar sobre el tema con Bonig?”, li pregunta De Pedro el 29 de juliol de 2014. I ella respon: “Buenos días, tengo pendiente cerrar una reunión, te aviso”.

“Este verano estuve con Luis Santamaría es amiguete mío y le encanto el tema pero me dice q esto es una decisión de la secretaria general, q él apoyara la iniciativa. Pudiste hablar con ella?”, pregunta l’imputat en la Púnica a Contelles al setembre, referint-se a Isabel Bonig. “Sí... te llamo”, contesta. Dies després, el 8 de setembre del 2014, De Pedro sembla que ha avançat en els seus propòsits. “Mari Carmen buenos días, he hablado con Alberto el de bonill (sic) y me ha dicho que hablaste con Luis Torró para ver si me podía recibir. ¿Contacto con él?”.

Isabel Bonig

L’exalcaldessa de la Vall d’Uixó i exconsellera d’Infraestructures va ser nomenada coordinadora general del PP de la Comunitat Valenciana el 2014 i va passar a ocupar-ne la Presidència quan va dimitir Alberto Fabra. No figura cap relació directa de l’actual líder del PP valencià amb Alejandro de Pedro, però el seu nom s’esmenta unes quantes vegades com el de la persona que ha de prendre decisions sobre el que proposa l’aconseguidor de la Púnica.

Una d’aqueixes referències no al·ludeix a campanyes de venda del PP en Internet o al finançament de diaris digitals fantasma, sinó a un altre assumpte. “Los colegios que te he pasado dependen de la Consejería de Infraestruturas no de educación. Por lo tanto es Isabel Bonig quien decide”, tecleja De Pedro a José Antonio Alonso, exalcalde de Cartagena, detingut i imputat en el cas Púnica a qui el cervell de la trama, David Marjaliza, ha apuntat com a comissionista del grup. El mateix Marjaliza ha confessat que van intentar exportar a Calp i a Elx el procediment per a obtenir sòl públic per a construir col·legis privats del qual es van aprofitar a Madrid, però que l’Administració valenciana va anul·lar l’operació quan va esclatar el cas.

Alberto Fabra

Amb l’expresident de la Generalitat, Alberto Fabra, hui senador per representació autonòmica, ocorre una cosa semblant. El seu nom és molt esmentat i tot apunta que va poder arribar a reunir-se amb De Pedro, però no hi ha contacte directe entre ambdós en els missatges extrets del telèfon mòbil del membre de la trama Púnica.

De Pedro, que sembla molt interessat a arribar a Fabra, confia que Eduardo Zaplana li faça d’intermediari. I en una d’aqueixes peticions, el 24 d’octubre de 2013, amolla això: “Disculpa Eduardo con Fabra hay alguna novedad? Creo q te dije q fue cliente mío cuando era alcalde de Castellón. Abrazo”.

Etiquetas
stats