Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

El festival MiL de Xàtiva «canta a la diferència» amb un cartell encapçalat per Paco Ibáñez

Elías Taño, autor del cartell del Mil 2019,  Feliu Ventura, director artístic del festival, Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC i Alfred Boluda, regidor del Gran Teatre de Xàtiva, després de la presentació de l'edició d'enguany.

Laura Julián

0

La quarta edició del Festival Música i Lletra (MiL), que es celebrarà entre el 3 i l’11 de maig a Xàtiva, reivindica la defensa de la llibertat d’expressió en el món de la cultura amb el lema Jo cante a la diferència, un vers de la cantautora xilena Violeta Parra que és també inspiració de la il·lustració del cartell del festival autoria de l’artista i muralista Elías Taño. Els artistes Paco Ibáñez, Mara Aranda, Miquel Gil, Clara Peya, Roger Mas, Carles Pastor i Anari, pujaran a l’escenari del festival valencià referent en cançó d’autor, dividits en quatre jornades amb huit concerts.

Durant la presentació de l’esdeveniment al Teatre Principal de València, Alfred Boluda, regidor del Gran Teatre de Xàtiva -on tindran lloc els huit concerts-, ha destacat la capital de la Costera com el lloc “idoni” per a celebrar aquest festival pel seu vincle amb la cançó d’autor. “Teníem passat, present i futur amb Raimon, Feliu i Abraham Rivas, entre altres, i calia que fora l’escenari on es desenvolupara el festival”, ha afirmat Boluda. També han volgut dotar al festival d’una “dimensió social” amb la col·laboració d’entitats cíviques, el centre ocupacional de Xàtiva o associacions solidàries per “implicar” a la societat en el festival.

“Com bé diu el lema d’enguany, el MiL vol fer front a la intolerància, a les ideologies excloents que amenacen amb homogeneïtzar-lo tot; defensem la diferència, la diversitat lingüística, estilística afectivo-sexual, ideològica o nacional”, ha expressat Boluda. En aquest sentit, el festival proposa una gran heterogeneïtat d’estils dins de la cançó d’autor, des de la cançó denúncia clàssica al pop que flirteja amb l’electrònica fins al ‘folk’ més valencià. El festival també ofereix veus en diverses llengües, es manté “inseparable” de la defensa de les dones als escenaris, i de la comprensió de la cultura com a eina per a la transformació social.

Feliu Ventura, músic i director artístic del festival, ha destacat que el MiL ha anat creixent “a poc a poc” i cada volta compta amb “més suport”. Enguany, l’Institut Valencià de la Música també s’ha sumat a l’organització. “És l’únic festival del nostre territori dedicat exclusivament a la cançó d’autor i, a més, en un sentit molt ampli. Encetem aquesta col·laboració i esperem que siga molt duradora”, ha explicat Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura.

Com a exemple de la diversitat que es podrà veure damunt de l’escenari, Feliu Ventura ha explicat que el primer dia cantarà Roger Mas, “un cantautor més clàssic”, i Clara Peya, una cantautora que “ha trencat els esquemes”, que toca estils “des del pop fins a l’electrònica”, amb un sentit “profundament feminista” i que canta contra l’amor romàntic en un disc que visibilitza les persones transgènere.

A més a més, la festa de presentació del festival, que serà d’entrada lliure, comptarà amb l’actuació de Dani Miquel i se celebrarà la final del ‘MiL Descobreix’, un certamen de joves cantautors i cantautores que compleix tres anys descobrint talent.

Com han explicat els organitzadors, el Mil també vetlla per garantir preus populars per al públic i combatre la precarietat del sector amb condicions laborals dignes per a tots els treballadors de la música. Com a novetat, els menors de 12 anys tindran entrada gratuïta.

Un festival sense censura ‘blana’

Feliu Ventura ha descrit el MiL com un festival “diferent”, que vol fer “un crit d’alerta contra la intolerància, celebrar la diferència, cantar a la diferència i reivindicar el dret a la dissidència”. “Si no ho fem des de la cultura, qui ho farà?”, es pregunta el cantautor. En aquest sentit, l’artista Elías Taño ha remarcat que aquest és dels encàrrecs “més bonics” pel seu vincle personal amb la música popular i crítica, begut d’artistes com Víctor Jara o Violeta Parra.

També, el muralista ha ressaltat que, dels seus últims encàrrecs, ha sigut “dels pocs” on no ha patit “la censura blana”, és a dir, quan després d’entregar una obra diuen “molt bonic, però...”. “Es parla de llibertat d’expressió en l’art i en la cultura, però es important aquest tipus de projectes, perquè la gravetat és l’autocensura que ens practiquem dia a dia artistes i gestors culturals”, ha explicat Elías Taño, que va acceptar l’encàrrec quan va llegir que el MiL és un festival que entén la cultura com una ferramenta antifeixista i revolucionaria.

“Este any el festival havia d’insistir a cantar a la diferència, en ser una barrera higiènica front el feixisme, entendre l’antifeixisme com un valor democràtic i volíem marcar distàncies en eixe sentit, no només ser un festival musical, sinó establir relacions amb altres arts, i per això hem comptat amb Elías Taño per la seua força poètica i política”, ha explica Feliu Ventura.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats