eldiario.es

9

La Generalitat sanciona la infermera que va increpar un pacient per parlar valencià

Li imposa un càstig de cinc dies de "suspensíó de funcions" per una falta lleu en adreçar-se incorrectament a l'usuari en el centre de salut de Vilanova de Castelló

Las CCAA se ponen del lado de los enfermeros contra el decreto de prescripción

Sanitaris en un hospital. EFE

La Conselleria de Sanitat ha sancionat amb cinc dies de "suspensió de funcions" a una infermera del centre de salut de Vilanova de Castelló (València) per increpar a una pacient per adreçar-se a ella en valencià.

Els fets van succeir al gener de 2017. La usuària es va adreçar en la llengua oficial a la funcionària, que va al·legar no entendre el valencià per a, tot seguit, segons va denunciar la Plataforma per la Llengua, expressar "prejudicis lingüístics d'odi al valencià, impropis d'una treballadora del sector públic de la Generalitat".

La professional va apel·lar a la "obligació" de la pacient de conèixer el castellà i va al·ludir a la superioritat del coneixement de l'anglès sobre l'idioma vernacle. Va rematar els seus comentaris justificant la inutilidad de saber valencià i criticant l'ús majoritari d'aqueixa llengua oficial a Vilanova de Castelló.

Sanitat va obrir un expedient després de rebre una queixa. Un mes més tard, al febrer, el departament de salut de Xàtiva-Ontinyent va sancionar l'infermera per violar l'article 72.4 del reglament intern, que castiga la "incorrecció amb els superiors, companys, subordinats o usuaris". La funcionària encara no ha complit la sanció en estar de baixa des de l'incident de gener, fa ja sis mesos.

Segons una enquesta de la Generalitat, el 96% dels empleats de l'administració autonòmica entén el valencià. El Consell té un esborrany de la nova Llei de Funció Pública, que exigirà als treballadors públics que acrediten el coneixement de la llengua pròpia. Excepcionalment, podran eludir el requisit lingüístic els treballadors de sanitat.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha