Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La tinent Martínez de Baños: amb 26 anys i al capdavant d’una caserna de la Guàrdia Civil

La tinent Martínez de Baños amb l’alcaldessa d’Almassora

Borja Ramírez

0

Reservada, de disciplina marcial i poc amiga de prodigar-se per la premsa, la tinent María del Camino Martínez de Baños s’ha convertit en la primera dona al capdavant d’una caserna de la Guàrdia Civil a la província de Castelló. El recorregut no deu haver estat fàcil per a la tinent. Al fet de ser una dona en un àmbit tradicionalment castrense, s’hi afig el fet que Martínez de Baños té només 26 anys. Estar al capdavant de la caserna d’Almassora, una de les destinacions amb més activitat a la zona i amb desenes de guàrdies destinats, suposa tot un repte per a la preparada oficial.

En l’actualitat, la Guàrdia Civil té a Castelló prop d’un centenar de dones al seu servei, però només la tinent Martínez de Baños dirigeix una caserna. S’ha avançat molt des que, fa tres dècades, es va aprovar la llei que va donar llum verd a la incorporació de la dona al servei de la Guàrdia Civil. Es buscava llavors una igualtat de condicions entre homes i dones a l’hora d’ingressar en el cos i aquell mateix any van ingressar les primeres 197 cadets en l’Acadèmia de Baeza –Jaén– per formar-se i incorporar-se al servei al costat de la resta dels companys.

La jove tinent prové d’una família de tradició militar i potser per això es desenvolupa amb confiança i seguretat en un cos en què considera que les companyes hi estan integrades totalment. A l’hora de fer la seua faena, Martínez de Baños és conscient que el fet de ser dona i tindre el comandament pot portar uns quants a fer les coses més difícils. Actualment, les dones encara suposen a penes el 7,25% del personal, amb més de 5.000 dones en actiu al servei de la Guàrdia Civil.

L’arribada de la tinent Martínez de Baños té lloc en un moment en què la reivindicació de més presència femenina en els cossos està en auge. Dimarts passat va tindre lloc a la Ciutat de la Justícia de València un acte de la Plataforma de Dones Policies i Militars. En l’acte, a què va acudir la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, l’associació va reclamar un desenvolupament més gran de les polítiques d’igualtat en els diferents cossos.

Etiquetas
stats