eldiario.es

Menú

El parlament valencià aprova obrir la nova radiotelevisió pública sense el suport del PP

Ciutadans se suma a PSPV-PSOE, Compromís i Podem en el suport a la norma i els populars opten finalment per l’abstenció

El director general i el Consell Rector configuraran el nou mitjà públic, que podria engegar-se amb una programació provisional en tornar de l’estiu

- PUBLICIDAD -
Miles de personas salen a la calle en defensa de la televisión valenciana

Manifestació en defensa de la televisió valenciana poc després del tancament, el novembre del 2013. EFE

Les Corts Valencianes han aprovat la recuperació de la televisió pública autonòmica amb els vots a favor de quatre partits (PSOE, Compromís, Ciutadans i Podem) i l’abstenció del PP, precisament qui va tancar, manu militari, Canal 9 el novembre del 2013.

A instàncies de la llei aprovada aquest dijous pel parlament autonòmic, s’elegirà contrarellotge el Consell Rector –una mena de consell d’administració– i després el director general, principal executiu de la nova Ràdio Televisió Valenciana.

Entre ells definiran amb precisió la data de les emissions –la voluntat és engegar-la en tornar de l’estiu amb una televisió provisional–, el pressupost (entre 54 i 108 milions d’euros, ja que la llei fixa un sòl i un sostre de despesa), la programació i les dimensions i la manera de seleccionar la plantilla.

El debat previ a l’aprovació de la llei ha estat aspre, un tots contra el PP. “La nova televisió serà la reparació d’una anomalia democràtica”, ha dit Antonio Montiel, de Podem. “De l’esperpent i la vergonya que ens va fer passar el PP passem a tenir una de les lleis més avançades del món” sobre mitjans públics, assegura Fran Ferri, de Compromís.

Aquests dos partits, amb els socialistes, han impulsat la llei, àvids que la Comunitat Valenciana no siga el “únic territori a Europa amb llengua pròpia i sense televisió”. Ciutadans, finalment, ha donat suport al Govern del Botànic –l’aliança PSOE-Compromís amb el suport parlamentari de Podem– encara que el seu vot favorable ha estat un sí crític.

“Aquesta llei s’ha fet amb pressa, precipitació i sense resoldre el conflicte laboral amb els treballadors de l’empresa tancada. Volem una televisió nova, és necessària, però no a qualsevol preu”, ha defensat Toni Subiela. El PP ha estat molt més dur, per bé que no ha votat en contra del projecte.

El seu portaveu en l’assumpte, Jorge Bellver, ha qualificat la llei d’“atabalada, no consensuada i desemmascaradora” pel fet que no té informes tècnics i jurídics, ha marginat el seu partit durant la tramitació i no ha resolt –en contra d’algunes promeses electorals- el problema dels extreballadors que, precisament, va generar el PP amb el tancament.

Tres canals i íntegrament en valencià

La nova televisió tindrà tres canals, serà íntegrament en valencià, apostarà per ser el motor de la moribunda indústria audiovisual valenciana i, en principi, té uns quants contrapesos per a evitar que siga un instrument d’agitació i propaganda del govern de torn.

 

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha