Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Zaplana sospitava en unes cartes enviades des de la presó que podia aparéixer en la fonoteca de Villarejo

L'expresident de la Generalitat i exministre de Treball Eduardo Zaplana.

Lucas Marco

València —

0

L’exministre Eduardo Zaplana tenia por que el comissari Villarejo poguera guardar enregistraments que parlaren sobre ell per la pretesa amistat entre l’agent de les clavegueres i l’exdirector general de la Policia Juan Cotino, també investigat en el cas Erial. Així es desprén de la correspondència privada que Zaplana va mantindre amb l’exdiputada Elvira Suanzes des de la presó de Picassent. La missiva va ser localitzada en un escorcoll posterior en l’habitatge de l’exparlamentària zaplanista, així mateix investigada en la causa.

En la carta, tal com ha avançat el diari Levante-EMV, Zaplana al·ludia a la pretesa ajuda que podria rebre per a torpedinar la causa per part de la màxima responsable del CNI (en aquell moment la ministra de Defensa Margarita Robles). La missiva no anomenava explícitament Robles i Zaplana especulava sobre la pretesa mala relació entre el comissari Villarejo i els serveis d’intel·ligència espanyols.

La troballa es va incorporar al Jutjat d’Instrucció número 6 de Madrid que investigava les filtracions produïdes en el cas Lezo, en el qual figuren com a imputats tant Zaplana com Adrián de la Joya, soci de Villarejo. El document, segons una interlocutòria de la jutgessa Isabel Rodríguez del 28 de maig de 2019, al·ludeix a “la presumpta identitat d’algú relacionat amb un delicte de revelació de secrets” que investigava el jutjat madrileny. El jutge va acabar arxivant la causa de les delacions als principals investigats en Lezo.

La magistrada va optar per salvar els paràgrafs de la missiva que es refereixen a “fets no personals” relacionats amb els delictes investigats en la causa, “perquè s’hi esmenta també investigats en el cas”. La secció cinquena de l’Audiència Provincial de València va estimar parcialment un recurs contra la interlocutòria de la magistrada i va excloure el “contingut de la vida íntima de les persones que manca d’interés per a la investigació”.

La instructora del cas ha decidit incorporar la carta al procediment del cas Erial (va ser intervinguda en un escorcoll ordenat per la jutgessa al novembre del 2018) atés que té interés per a la causa en la mesura que “s’hi fa esment de les relacions d’Eduardo Zaplana amb tercers o investigats”, segons indica en una interlocutòria del 10 de febrer passat. Una decisió contra la qual la defensa de Zaplana ha recorregut.

L’ombra del comissari Villarejo i els seus companyons ja planejava sobre el cas Erial. La Guàrdia Civil, tal com va informar aquest diari, va confiscar a Zaplana una anotació manuscrita amb el número de compte a Suïssa d’una empresa panamenya propietat del soci de Villarejo Adrián de la Joya. L’advocat de la jet-set va reconéixer que coneixia l’expolític del Partit Popular, encara que va negar haver fet qualsevol tipus de negoci amb Zaplana. En canvi, no va saber explicar per què l’exministre tenia apuntat el seu número de compte suís i el nom de la seua empresa panamenya.

Els ministres de l’Interior canviaven, però Villarejo romania en la Policia. Durant els sis primers anys del Govern de José María Aznar, Juan Cotino va ser director general de la Policia. El 2001, el màxim cap de la Policia Nacional llavors va portar a Luxemburg 600.000 euros en metàl·lic, que va lliurar a l’advocada especialitzada en estructures opaques (offshore) Beatriz García Paesa, segons va confessar a la jutgessa instructora del cas Erial la neboda de l’espia Paesa. En la carta enviada a Elvira Suanzes, Zaplana expressa les seues sospites que Cotino poguera conéixer, i fins i tot mantindre una relació d’amistat, amb el comissari Villarejo.

Etiquetas
stats