Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El pas de Pablo Iglesias per Barcelona tensa la relació de Podemos i la CUP

Pablo Iglesias a Barcelona. /ENRIC CATALÀ

Aitor Riveiro

Va ser una referència vetllada però que no se li va escapar a ningú. Tampoc al seu protagonista. Durant el seu primer míting com a secretari general de Podemos, a Barcelona, Pablo Iglesias va llançar un missatge a la CUP i al seu electorat a través d'una de les seves cares més visibles, David Fernández: “Us prometo que a mi no em veureu fer-me una abraçada amb Rajoy ni Mas”. Fernández, diputat autonòmic de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), es va fondre en una abraçada amb el president de la Generalitat el dia de la consulta sobiranista. La frase no va caure gens bé. I les reaccions públiques posteriors així ho confirmen.

El primer a sortir al pas va ser el mateix Fernández, que va enviar “una abraçada sincera i sencer” a Iglesias a Twitter. El missatge té avui més de 2.800 retuits i ha s'ha marcat com a favorit més de 1.700 vegades. Pablo Iglesias li va respondre en la mateixa nit de dissabte: “Gent com tu és exemple i referent”.

La tensió semblava solucionada però Fernández s'ha mostrat aquest dimarts contrariat en una entrevista a Catalunya Ràdio. “Em sap greu personalment perquè és una persona molt respectada i estimada, i em sorprèn perquè no es pot parlar de nova política amb els tics de la vella”, ha assegurat el diputat de la CUP. “Una cosa és la crítica i una altra l'atac calculat”, ha insistit.

Poc després, el número dos de Podem, Íñigo Errejón, dirigia un missatge d'apaivagament a Fernández a Twitter: “Dels nostres i un referent”.

El duel dialèctic posa de relleu el complicat moment que travessa la política catalana i com d'encertada que va ser la decisió inicial de Podemos de passar de puntetes per Catalunya durant la campanya de les europees. Amb tot, el partit d'Iglesias va aconseguir 117.096 vots, un 4,66% dels emesos a la comunitat. La CUP no va concórrer-hi llavors, però des de la seva aparició s'ha convertit en una de les apostes electorals al marge dels partits tradicionals.

L'extensió territorial que ara estan escometent els ha obligat a sortir a la llum en una comunitat on el debat no està dominat pels escàndols de corrupció o els ajustos pressupostaris, sinó pel procés sobiranista, un terreny en què Podemos no es troba còmode i en el qual no funciona el nou discurs amb què ha irromput el partit a la resta d'Espanya.

A tot això cal sumar-hi el procés perquè la CUP confluís amb Guanyem Barcelona, iniciativa a la qual Podemos presta més que un suport testimonial. A més dels missatges públics llançats per Iglesias a favor d'Ada Colau, Guanyem i Podemos comparteixen dirigents, entre els quals destaquen Jaume Asens, portaveu del primer i membre del Consell Ciutadà estatal del segon. Aquest mateix matí, David Fernández ha apostat a Catalunya Ràdio per una candidatura conjunta amb Procés Constituent.

Guanyem i Podemos comparteixen posició: sí a una consulta que vagi més enllà de la qüestió sobiranista. “Volem decidir-ho tot”, va assegurar la iniciativa ciutadana quan el Tribunal Constitucional va suspendre la consulta del 9N. La CUP, però, aposta per aconseguir primer la independència i, després, solucionar els problemes que arrossega Catalunya. I va pressionar a Podemos perquè es posicionés just abans del míting de Barcelona. I Iglesias ho va fer.

Etiquetas
stats