Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol
Sobre este blog

'Personal' es un blog por el que desfilarán los personajes más significativos de la actualidad catalana, con las palabras del periodista Xavier Ribera y la mirada artística del ilustrador Jaume Bach.

Miquel Roca, el penúltim pont

Xavier Ribera

Miquel Roca (1940) és com aquell jubilat que no es conforma a observar les obres, jugar a petanca o anar a buscar els néts a l’escola. En vol més, i retorna a la feina per opinar i tornar a opinar, conscient de la seva saviesa, però inconscient del relleu generacional.

Durant una època va jugar a ser-ho tot, però es va haver de conformar amb el segon lloc. Com Perón d’Evita, Garfunkel de Simon o l’escut de l’espasa, Miquel Roca va haver d’acceptar que era, ad eternum, el número dos de Jordi Pujol. I això no és fàcil. Dit d’altra manera, com Bob Dylan al Nobel de Literatura, Carles d’Anglaterra a la corona o Holanda a la Copa del Món de futbol, Miquel Roca ha estat un gran etern aspirant.

Va aspirar a rellevar Jordi Pujol com a rei de Catalunya i, tot i la seva innegable persistència, al final va veure com un jovenet Artur Mas l’avançava per la dreta mentre ell es distreia discutint amb l’incombustible Josep Antoni Duran-Lleida. Va intentar el més difícil encara, destronar Pasqual Maragall de l’alcaldia de Barcelona, i tampoc. Va voler conquerir les espanyes amb l’operació reformista fent de primera espasa i el desastre va ser majúscul. Tot i aquest currículum, com els gats, Roca sempre cau dret.

Nascut a l’exili, a Bordeus (França), torna a Catalunya amb tan sols un any. És fill de Joan Baptista Roca Caball, un dels fundadors d’Unió Democràtica de Catalunya (va arribar a formar part de les joventuts democratacristianes). És llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona, també ha estat investit doctor Honoris Causa per la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), la de Lleó i la de Girona. Va militar en el Front Obrer Català, al costat de Pasqual Maragall i Narcís Serra. Es vincula al procés de constitució de Convergència Democràtica de Catalunya, que impulsava Jordi Pujol. Va ser diputat a les Corts Espanyoles per Barcelona i president del Grup Parlamentari Català entre 1977 i 1995. Va ser candidat a president del govern espanyol el 1986 pel Partit Reformista Democràtic, sense que aquest partit aconseguís representació. Actualment es dedica a l’assessoria jurídica a través de bufet Roca i Junyent, que va fundar el 1996. I passa a la història com a un dels pares de la Constitució espanyola.

Hi ha modes i persones del passat que, sigui per a o per b i de manera cíclica, es tornen a portar: els pantalons de campana, els tops curts i Miquel Roca. La imputació de la Infanta Cristina va fer que el seu pare i rei truqués a Miquel Roca perquè, en la seva qualitat d’advocat de prestigi, la defensés, com així ha fet. Mentre el seu partit i ell mateix festegen amb la possibilitat de fer un referèndum independentista, el pare d’aquella Constitució que, segons diuen, ho prohibeix, no veu inconvenient a defensar a capa i espassa a la filla del cap de l’Estat del qual Catalunya se separaria.

D’altra banda, la mort de l’expresident Adolfo Suárez també ha fet visible Miquel Roca. La coeternitat històrica d’ambdós personatges i unes polèmiques declaracions de Mas reivindicant el tarannà dialogant i arriscat de Suárez, esmenades per Roca, que va tibar de manual pujolià dient ‘ara no toca’, han tornat a situar el vell polític a la primera línia de foc. Ràpidament i després, s’apressava a dir que és de rucs no dialogar, ergo ell ha estat un savi.

Miquel Roca és, ha estat, i segurament serà, un exemple clar del que els catalans en diem ‘fer la puta i la ramoneta’, o dit d’altra manera, quedar bé amb tothom.

Sobre este blog

'Personal' es un blog por el que desfilarán los personajes más significativos de la actualidad catalana, con las palabras del periodista Xavier Ribera y la mirada artística del ilustrador Jaume Bach.

Etiquetas
stats